Je gaat scheiden, wat betekent dit voor jouw hypotheek? 

Lees meer over de mogelijkheden

Scheiden en Hypotheek

Jij en je partner gaan uit elkaar en jullie hebben een koophuis samen. In een tijd waarin emoties hoogtij vieren en er vaak meer vragen dan antwoorden zijn, komen er ineens een hoop zaken op je af. Eén van deze zaken heeft alles te maken met het huis dat jullie samen hebben. Willen jullie het huis verkopen? Wil één van beide in het huis blijven wonen? En zo ja, kan diegene dat dan wel betalen en hoe gaat dat in zijn werk? In dit artikel leggen wij je graag uit wat je opties zijn.

Je huis verkopen of er blijven wonen

Een van de belangrijkste dingen om te verdelen als je gaat scheiden is jullie koophuis. Er zijn grofweg twee opties mogelijk:

  • Verkopen van het huis
  • Een van jullie beiden wil graag in het huis blijven wonen

In het algemeen kun je alvast twee zaken onderzoeken.

Wat is het huis waard?

In beide situaties is het erg belangrijk dat je de waarde van jullie woning weet. Ter indicatie kun je de WOZ-waarde van je huis hiervoor opvragen. De WOZ-waarde is gebaseerd op de waarde per 1 januari van het voorgaande jaar, de waarde kan ondertussen gestegen of gedaald zijn. De WOZ-waarde van je huis kun je bij de gemeente opvragen. Willen jullie een exacte waardebepaling, schakel dan een taxateur of makelaar in.

Komen jullie hier samen niet uit? Dan kunnen jullie er ook voor kiezen om beiden een eigen taxateur of makelaar in te schakelen. Veelal wordt dan het gemiddelde van beide taxaties genomen als woningwaarde.

Ondanks dat het in enkele situaties lastig of zelfs onmogelijk zal zijn om samen te werken raden wij het toch aan om dit samen te doen. Zo voorkom je dubbele kosten.

Huwelijkse situatie

Hoe jullie samen in het huwelijk zijn getreden is van invloed op de waardeverdeling van jullie koophuis.

Getrouwd in gemeenschap van goederen (voor 1 januari 2018)
Dan is de helft van de overwaarde én restschuld van jou en de andere helft van je partner.

Getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018)
De regels omtrent eigendom en trouwen zijn sinds 1 januari 2018 veranderd. Ben je na deze datum getrouwd, dan ben je standaard getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat alles wat voor het huwelijk van jou was ook van jou blijft als je gaat scheiden. Zo ook als je een koophuis had voor het huwelijk. Hier kan van worden afgeweken als dit in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen. Was het huis van jullie gezamenlijk dan valt het huis in het gemeenschappelijk vermogen en wordt de woning 50%-50% verdeeld bij scheiding.

Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden
Als je onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd dan hebben jullie zelf afspraken gemaakt over hoe de eigendommen verdeeld worden bij een scheiding.

Meer lezen? Of direct goed advies?

Wil je graag iets meer lezen over dit onderwerp? Kies in het menu welke situatie op jou van toepassing is en lees meer over het onderwerp.

Ga jij liever direct aan tafel met iemand die al veel mensen in scheidingssituaties heeft geholpen met alle financiële vragen? Zoek dan een hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in het onderwerp scheiden.

Scheidingsadviseur zoeken

Contact
Heb je vragen of opmerkingen over de dienstverlening van HypotheekAdvies.nl?

Stuur ons gerust een bericht!