Onafhankelijk vs bank?

Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een onafhankelijke financieel adviseur en een adviseur van de bank?

Als je een hypotheek gaat afsluiten wil je degene met een scherpe rente en de voorwaarden die goed bij jou passen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur selecteert jouw hypotheek uit het enorme aanbod van beschikbare producten. Daarbij wordt hij geholpen door slimme software en zijn eigen kennis en ervaring.

Een adviseur van de bank kan alleen maar zijn eigen product aanbieden (denk aan de reclame ‘wij van WC eend adviseren WC eend’). Dat kán het voor jou beste product zijn, maar onderzoek leert dat dit vaak niet het geval is (zie ook ons artikel: Wat kost advies en wat levert het op?). Dus ook al klinkt het soms logisch om bij de bank waar je ook je betaalrekening hebt lopen een hypotheek af te sluiten, met een onafhankelijk adviseur ben je vaak beter uit.

Op deze tweedeling bestaat overigens 1 uitzondering. Adviseurs van de SNS bank kunnen naast hun eigen product een beperkt aantal andere hypotheken adviseren. Die zitten dus tussen een onafhankelijke adviseur en een adviseur van de bank in.

Naast het aantal producten waaruit een adviseur kan kiezen, is het nét zo belangrijk dat deze zijn vak verstaat en je een goed advies geeft. Belangrijk om te weten; iedere hypotheekadviseur in Nederland moet voldoen aan strenge (opleidings)eisen en wordt gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten. Meer over het kiezen van een goede hypotheekadviseur lees je in het artikel een adviseur kiezen.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Wat doet een hypotheekadviseur?

Wat doet een hypotheekadviseur voor mij? Wat doet een hypotheekadviseur voor mij? Veel mensen vragen zich af wat een...

Lees meer

Wie zijn er betrokken?

Wie zijn er betrokken? Wie kom je allemaal tegen bij het afsluiten van je hypotheek? Bij het afsluiten van je hypotheek...

Lees meer

Wat kost hypotheekadvies?

Wat kost hypotheekadvies? Wat kost advies en wat levert het op? Het inzetten van een hypotheekadviseur kost geld. Maar...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!