Adviseurs vergelijken en kiezen

Laatst ge├╝pdate: 22 december 2021

Hypotheekadviseurs vergelijken en kiezen

In Nederland zijn duizenden hypotheekadviseurs; waar moet je vooral op letten als je op zoek bent naar een hypotheekadviseur die bij je past?

Het kiezen van een hypotheekadviseur is niet zomaar iets. Het gaat immers om een ingrijpende financiële beslissing. Door het ruime aanbod van adviseurs begrijpen wij dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. HypotheekAdvies.nl helpt je bij het maken van een doordachte keuze.

Op onze site kun je vele hypotheekadviseurs met elkaar vergelijken en filteren op jouw wensen. Hiermee wordt het maken van de juiste keuze makkelijker en heb je geen keuzestress.

Waar moet je eigenlijk überhaupt op letten als je hypotheekadviseurs gaat vergelijken?

5 tips op een rij:

1. Zoek een onafhankelijke hypotheekadviseur die samenwerkt met (vrijwel) alle aanbieders.

Dat maakt de kans dat je de best passende en meest voordelige hypotheek afsluit het grootst. Of een hypotheekadviseur met veel aanbieders samenwerkt is te vinden in zijn dienstverleningsdocument (DVD).

Dienstverleningsdocument

In dit document verwerkt de hypotheekadviseur de gemiddelde kosten die hij in rekening brengt, welke werkzaamheden hiervoor verricht moeten worden, hoeveel producten hij kan vergelijken en of hij alleen eigen producten adviseert of ook die van andere aanbieders.

Het dienstverleningsdocument is een belangrijk hulpmiddel bij het kiezen van een financiële dienstverlener. Jouw hypotheekadviseur of bemiddelaar is verplicht het jou te geven voorafgaand, tijdens of na het eerste oriënterende gesprek, maar in elk geval voordat hij je een hypotheekadvies geeft. 

Het dienstverleningsdocument is een handig hulmiddel om de juiste vragen te stellen aan de financiële dienstverlener. Vraag bijvoorbeeld na welke diensten je krijgt tegen welke prijs. Wat doet hij/zij bijvoorbeeld voor je om een hypotheek af te sluiten? En wat doet hij niet? Met behulp van het document kun je goed doorvragen om misverstanden in de toekomst te voorkomen. Lees meer.

2. Zoek een hypotheekadviseur waarmee het klikt.

Uit onderzoek blijkt dat dit voor consumenten een belangrijke factor is. Jouw hypotheekadviseur helpt je immers bij het nemen van belangrijke beslissingen. Hierbij is onder andere het voeren van intensieve gesprekken soms nodig. Dit om duidelijkheid te scheppen over eventuele wensen en doelen te realiseren. In het hypotheekadviestraject is het belangrijk om het gevoel te hebben dat je elkaar kan vertrouwen en begrijpt.

3. Betaal niet te veel.

De kosten van een hypotheekadviseur zijn niet vanzelf bepalend voor de kwaliteit van het advies en ook een bekend merk is niet vanzelf extra geld waard. De meeste adviseurs rekenen tegenwoordig een vast bedrag voor hun diensten. Kijk goed wat er over dat vaste bedrag is opgenomen in het dienstverleningsdocument (DVD) van de hypotheekadviseur.

Het is namelijk zo dat in een volledig hypotheekadvies en de bemiddeling van een hypotheek voor de aankoop van een woning doorgaans twintig tot dertig uur werk zit. Als de hypotheekadviseur een vast bedrag rekent, weet je vrijwel meteen waar je aan toe bent. Rekent hij met een uurtarief? Laat deze dan schriftelijk vastleggen en maak duidelijke afspraken.

4. Lees reviews van andere consumenten.

Waar je ook mee kan beginnen voordat je een keuze gaat maken is om ervaringen van anderen te lezen. Dit geeft je bij voorbaat een kijkje in de werkwijze en persoonlijke aandacht van hypotheekadviseur naar consument.

5. Kies een specialist als dat nodig is.

Iedere hypotheekadviseur in Nederland moet voldoen aan strenge opleidingseisen en kan daarmee in 80% van de gevallen een prima advies geven. Maar zoek je naar een breed financieel plan, kies dan een gecertificeerd financial planner. Of ben je ondernemer, kijk dan of de hypotheekadviseur die je op het oog bent ook thuis is in deze materie.

Tot slot

Door middel van deze tips hebben wij je hopelijk meer inzicht gegeven in hoe je moet zoeken naar een hypotheekadviseur die het beste bij jou past. Deze tips kunnen je stuk voor stuk helpen om het proces sneller en prettiger te laten verlopen, om voor jou uiteindelijk het best passende resultaat te bereiken. Start nu met het kiezen van jouw hypotheekadviseur.

Lees ook het artikel: Wat kost hypotheekadvies en wat levert het op?

 

Vergelijk hypotheekadviseurs

 


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Wat doet een hypotheekadviseur?

Werkzaamheden hypotheekadviseur Wat doet een hypotheekadviseur voor mij? Veel mensen vragen zich af wat een hypotheekadviseur...

Lees meer

Onafhankelijk vs bank?

Onafhankelijk vs bank? Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank? Een hypotheek afsluiten is een belangrijke financiële...

Lees meer

Wie zijn er betrokken?

Wie zijn er betrokken? Wie kom je allemaal tegen bij het afsluiten van je hypotheek? Bij het afsluiten van je hypotheek...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!