Bestaand of nieuw?

Laatst bijgewerkt: 05 februari 2024

Nieuwbouw of bestaande bouw, wat kies je?

Als je een huis wilt kopen, zijn er talloze keuzes die je moet maken. De keuze tussen nieuwbouw of bestaande bouw is er daar één van. Ga je voor een iets ouder jaren-30-huis, een andere bestaande woning of juist een nog te bouwen nieuwbouwhuis? Het heeft allemaal zijn charme. Wij zetten de voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw voor je op rij om de keuze makkelijker te maken.

Definitie nieuwbouw of bestaande bouw

Wat wordt nu eigenlijk verstaan onder nieuwbouw en bestaande bouw? Onder ‘nieuwbouw’ vallen gebouwen die kortgeleden zijn gebouwd of nog moeten worden gebouwd. Onder ‘bestaande bouw’ vallen woonhuizen die al bewoond worden of zijn geweest.

Nieuwbouwhuis kopen

Kies je ervoor om een nieuwbouwhuis te kopen? Dan gaat dat op een iets andere manier dan wanneer je een bestaand huis koopt. Het huis moet namelijk nog gebouwd worden. Die bijzondere procedure brengt voor- en nadelen met zich mee.

Voordelen nieuwbouwhuis kopen

Een groot voordeel van een nieuwbouwhuis kopen, is dat alles nieuw en ongebruikt is. Daardoor heb je de komende tijd, als het goed is, geen last van dingen in huis die kapot gaan of een opknapbeurt nodig hebben.

Ook mag je de inrichting van het huis vaak vanaf het begin van de bouw zelf bepalen. Dat is gunstig, omdat je alles direct naar eigen smaak kunt laten maken en inrichten.

Verder zijn nieuwbouwwoningen vaak milieuvriendelijker. De huizen worden goed geïsoleerd en zijn daardoor meestal energiezuiniger, wat je ook terugziet op je energierekening. De betere isolatie betekent ook dat het omgevingsgeluid of geluid van buren minder hoorbaar is in jouw woning.

Nadelen nieuwbouw

Toch heeft wonen in een nieuwbouwhuis zeker niet alleen voordelen. Zo is er vaak weinig aanbod aan nieuwbouwhuizen. De huizen die worden gebouwd, moeten je maar net aanspreken en je moet ze ook maar net kunnen betalen.

Bovendien kun je geen bezichtiging doen voordat je een nieuwbouwhuis koopt, omdat het huis vaak nog gebouwd moet worden. Je moet je keuze meestal maken aan de hand van tekeningen of een virtuele tour door de woning.

Doordat het huis vaak nog gebouwd moet worden, zit er soms ook veel tijd tussen de koop en de oplevering van een nieuwbouwhuis. Dat betekent dat je dubbele lasten betaalt, omdat je in de tussentijd nog in je huidige huis woont. Er worden soms ook nog extra kosten gerekend voor meerwerk wanneer de aannemer bij de bouw van het huis onvoorziene extra kosten maakt.

Verder kan het soms zijn dat je een loting of toewijzing moet afwachten om te weten of je voor een van de huizen in aanmerking komt.

Als je uiteindelijk in je nieuwbouwhuis woont, wordt er mogelijk nog gebouwd in de omgeving. Dat kan een nadeel zijn, omdat de buurt daardoor nog weinig groenvoorzieningen en karakter heeft.

Bestaande bouw

In plaats van een nieuwbouwwoning kun je ook een bestaande woning kopen. Je wordt dan de nieuwe eigenaar van een woning die al enige tijd geleden is gebouwd. Ook bestaande bouw heeft voor- en nadelen, die je het beste voor jezelf kunt afwegen.

Voordelen bestaande bouw

Bij bestaande bouw heb je ruime keuze uit de huizen die te koop staan, op welke plek je maar wilt. Je bent niet aan een bouwlocatie gebonden.

Heb je een woning gevonden? Dan kan alles snel gaan. Je kunt het huis bezichtigen, aangezien de woning al bestaat. Als je enthousiast bent en je bod wordt geaccepteerd, kan het huis binnen een korte tijd van jou zijn.

Nog een voordeel: het komt weleens voor dat de oude bewoners niet alles willen meenemen naar hun nieuwe huis, waardoor je wellicht spullen van de oude bewoners kunt overnemen. Dat scheelt geld dat je anders had besteed aan de aanschaf van nieuwe spullen.

Verder is het wellicht een fijn idee dat je je als het goed is meteen thuis voelt in de buurt, omdat de buurt waarschijnlijk volledig af is. Als je een tuin hebt, kun je daar zitten en genieten van het groen en het karakter van de gebouwen om je heen.

Nadelen bestaande bouw

Een nadeel van bestaande bouw is dat deze huizen ouder zijn dan nieuwbouw. Daardoor komen bij oudere huizen vaak meer onderhoudskosten kijken. Denk bijvoorbeeld aan de kozijnen, een verouderde cv-ketel en schilderwerk binnen- en buitenshuis.

Vergeet ook de kosten voor de makelaar, de taxateur en de andere verplichte kosten bij de aankoop van je bestaande woning niet. Een deel van die kosten is bij een nieuwbouwwoning vaak voor rekening van de aannemer, maar dat geldt niet voor bestaande bouw.

Verder is er misschien nog werk te verrichten om het huis eigen te maken. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld nog een verouderde keuken of badkamer in het huis geplaatst is. Het vernieuwen van dit soort zaken is niet goedkoop, dus houd daar rekening mee.

Een laatste nadeel is dat je huis mogelijk minder goed geïsoleerd is dan nieuwbouwhuizen. Reden daarvoor is dat de milieueisen voor onder andere het isoleren van woningen door de jaren heen strenger zijn geworden. Mogelijk ontvang je daardoor een hogere energierekening dan wanneer je in een nieuwbouwhuis zou intrekken. Wat wel kan helpen, is investeren in energiebesparende maatregelen om de energiekosten te drukken.

De volgende stap na het maken van je keuze

Of je voorkeur nu uitgaat naar het kopen van nieuwbouw of bestaande bouw, een hypotheekadviseur kan jou helpen bij de financiering van je droomwoning.

Op HypotheekAdvies.nl vind je alle gespecialiseerde adviseurs bij jou in de buurt met wie je een afspraak kunt maken voor een gratis eerste gesprek. Je kijkt dan samen met je adviseur naar de mogelijkheden en zoekt naar een passende hypotheek voor het huis dat jij wilt kopen. Of het nu gaat om nieuwbouw of bestaande bouw.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Hypotheek afsluiten na 65 jaar

Hypotheek afsluiten na 65 jaar Hypotheek afsluiten na 65 jaar Veel mensen denken dat je op latere leeftijd geen nieuwe...

Lees meer

Starterslening

Starterslening Extra lenen naast je maximale hypotheek? Starterslening Hoera, je hebt je eerste huis gevonden. Maar...

Lees meer

Huis kopen of huren

Kopen of huren? Huis kopen of huren? Als starter op de huizenmarkt kom je vaak voor een dilemma te staan. Waar doe je...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!