Nieuwbouw of bestaande bouw

Als je een huis wil kopen zijn er talloze keuzes die je gaat maken voor je daadwerkelijk in je droomhuis woont. De keus voor nieuwbouw of bestaande bouw kopen is er hier één van. Ga je voor een leuk jaren ’30 huis of een fris geheel-naar-eigen-smaak gebouwd nieuwbouwhuis? Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties graag voor je op rij:

Nieuwbouwhuis kopen

Voordelen nieuwbouwhuis kopen

 • Alles is helemaal nieuw!
  En als je echt geluk hebt mag je zelfs meebepalen over de indeling.

 • Je kunt alles naar eigen smaak inrichten
  Vaak krijg je de mogelijkheid tot meerwerk tijdens de bouw van het huis. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een luxere keuken of badkamer te laten plaatsen tegen bijbetaling.
 • Geen verborgen gebreken of opknapbeurten
  Natuurlijk moet je tijdens de bouw en/of oplevering goed opletten of alles  naar wens is uitgevoerd. Maar over het algemeen heb je de zekerheid dat je de eerste periode geen kosten krijgt voor onderhoud of verborgen gebreken.
 • Een goed geïsoleerd, energiezuinig huis
  Nieuwbouwhuizen voldoen aan de laatste milieu wetgeving en worden dus goed geïsoleerd. Een bijkomend voordeel: een energiezuinig huis is een besparing op je energiekosten.
 • Enkele financiële voordelen
  Het kopen van nieuwbouw heeft ook financiële voordelen. Zo betaal je over het huis geen overdrachtsbelasting en heb je geen makelaars- en taxatiekosten.

Nadelen nieuwbouw

 • Minder keus
  Het aantal nieuwbouwhuizen dat jaarlijks gebouwd wordt is beperkt. Je moet vaak goed in de gaten houden of er nieuwbouwprojecten in de buurt zijn.
 • Soms ben je afhankelijk van toewijzing of loting
  Als jij je inschrijft voor een nieuwbouwproject waar veel vraag naar is, dan kan het zo zijn dat je afhankelijk bent van toewijzing of loting of je het huis daadwerkelijk kan kopen.
 • Je maakt een beslissing op basis van tekeningen
  De beslissing of je een huis koopt maak je vaak op basis van tekeningen en een plattegrond. Met gebruik van hedendaagse technieken kan je soms ook virtueel door je nog te bouwen huis lopen. Hierdoor komt het vooraf ‘ervaren’ van jouw nieuwe huis erg dichtbij.
 • Tussen koop en oplevering zit soms veel tijd
  Bij nieuwbouw wordt je geduld op de proef gesteld. Zo zit er soms wel een jaar tussen de koop van het huis en de uiteindelijke oplevering. Je moet dus geen haast hebben.
 • Tijdens de bouw heb je al (dubbele) lasten
  Het moment dat je een nieuwbouwhuis koopt is ook het moment waarop je hypotheek ingaat. Vanaf dat moment betaal je dus ook al hypotheekrente en aflossing. Heb je al een bestaande woning? Dan heb je dubbele lasten.
 • Minder of geen onderhandeling op prijs
  Door de populariteit en de kosten van nieuwbouw is er vaak niet te onderhandelen over de koopsom van het huis. Wel zit er soms onderhandelingsruimte in eventueel meerwerk dat je kunt laten doen.  
 • Extra kosten
  Je moet goed rekening met extra kosten bij het kopen van een nieuwbouwhuis. Hierbij kun je denken aan de kosten voor meerwerk of het aanleggen van een tuin.
 • Weinig sfeer
  Nieuwbouwwijken kan je ervaren als kaal en onpersoonlijk. Er is nog geen historie, weinig groen en veelal wordt er nog gebouwd in de omgeving.

Bestaande bouw

Voordelen bestaande bouw

 • Je kunt zien en ervaren wat je koopt
  Een groot voordeel bij het kopen van een bestaand huis is dat je het vooraf kunt bezichtigen. Je hebt direct een goede eerste indruk van hoe het wonen in het huis zou kunnen zijn. Ook heb je direct een beeld van de buurt en de nabijgelegen faciliteiten.
 • Aankoop en overdracht kan erg snel
  In tegenstelling tot de wachttijd die bestaat bij het bouwen van een huis kan de koop van een bestaand huis snel rond zijn. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het moment waarop de verkoper het huis wil overdragen.
 • Groot en gevarieerd aanbod
  Binnen het aanbod van bestaande woningen heb je veel keus. Huizen uit elk decennium met verschillende bouwstijlen. En kies je voor een iets ouder huis, dan kun je het altijd nog moderniseren van binnen.
 • Overnemen roerende zaken
  Een handige inloopkast of gordijnen kun je soms in overleg overnemen van de oude bewoner. Dit scheelt weer in de kosten voor het inrichten van je huis.
 • Direct van een aangelegde tuin kunnen genieten
  Is de tuin naar jouw smaak en goed onderhouden? Dan kan dit je ook weer geld besparen. Met mooi weer kun jij direct je vrienden uitnodigen voor een BBQ in jouw nieuwe tuin.

Nadelen bestaande bouw

 • Hogere onderhoudskosten
  Omdat niet alles nieuw is bestaat de kans dat je snel kosten krijgt voor het onderhouden van het huis. Denk hierbij aan schilderwerk, vervangen van de kozijnen of een verouderde cv-ketel.
 • Minder goed geïsoleerd
  Door de jaren heen zijn de milieueisen voor het isoleren van je huis steeds strenger geworden. Daarom zijn bestaande huizen vaak minder goed geïsoleerd dan nieuwbouwhuizen. Dit kan ervoor zorgen dat je een hogere energierekening krijgt. Als je het direct goed wilt aanpakken, kun je investeren in energiebesparende maatregelen.
 • Investeren in verbouwen
  In een bestaand huis komt het vaak voor dat het huis voldoet aan jouw eisen maar dat het nog wel wat extra werk nodig heeft om het ook echt naar jouw smaak te maken. Een ouderwetse badkamer of keuken vernieuwen is een flinke investering om rekening mee te houden.
 • Extra kosten bij aanschaf
  Een bestaande woning kopen brengt extra kosten met zich mee. Deze extra kosten bestaan uit een bouwkundige keuring, de makelaar, de taxatie en de overdrachtsbelasting.

Wat heeft jouw voorkeur?

Wat heb jij voor een huis op het oog? Of jouw voorkeur nu uitgaat naar het kopen van een nieuwbouwhuis of een bestaand huis, een hypotheekadviseur kan jou helpen bij de financiering van je droomwoning. Op HypotheekAdvies.nl vind je alle adviseurs bij jou in de buurt waar je langs kunt gaan voor een vrijblijvend gratis eerste gesprek. 


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Starterslening

Starterslening Extra lenen naast je maximale hypotheek? Starterslening Je hebt je eerste huis gevonden. Maar het ligt...

Lees meer

Huis kopen of huren

Kopen of huren? Huis kopen of huren Kopen of huren? Als starter op de huizenmarkt kom je vaak voor een dilemma te staan....

Lees meer

Hypotheekvormen

Hypotheekvormen Hypotheek, aflossing en rente Het is eerst goed om te weten wat een hypotheek is voordat er verschillende...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!