Startershypotheek

Starter op de huizenmarkt

Wil jij voor het eerst een huis gaan kopen? Na het lezen van dit artikel weet jij als starter wat je mogelijkheden zijn en kun je goed geïnformeerd naar je eerste hypotheekgesprek.

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is een hypotheekvorm voor iedereen die voor het eerst een huis gaat kopen. Een startershypotheek is eigenlijk hetzelfde als een normale hypotheek. De term startershypotheek is door geldverstrekkers vooral in het leven geroepen om jonge doelgroepen aan te spreken. In een enkel geval heeft de hypotheek ook de kenmerken die specifiek voor starters gunstig zijn.

Hypotheekvormen

Als starter kun je kiezen uit twee verschillende hypotheekvormen, de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Het onderscheid tussen beide hypotheekvormen zit met name in de manier waarop je de lening aflost gedurende de looptijd.

De kosten voor een hypotheek bestaan uit twee delen, aflossing en rente. Indien je een van bovenstaande hypotheekvormen hebt én deze binnen 30 jaar volledig aflost, heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Dit is een regeling waarbij je een deel van de rente die je over een hypotheek betaald terug kunt krijgen van de belasting.

Een lineaire hypotheek kenmerkt zich door een maandelijkse aflossing die gedurende de hele looptijd gelijk blijft. Doordat je gelijkmatig aflost zal de hypotheekschuld en daarmee ook de rente die je over de lening betaald steeds lager worden. Je netto maandlasten worden hierdoor iedere maand een beetje lager.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag, opgebouwd uit aflossing en rente. De samenstelling verandert wel gedurende de looptijd van de hypotheek. In het begin los je weinig af en betaal je veel rente. Aan het eind los je veel af en betaal je weinig rente. Hierdoor ontvang je steeds een beetje minder terug vanuit de hypotheekrenteaftrek regeling. Je netto maandlasten stijgen hierdoor.

Nationale hypotheek garantie (NHG)

Een hypotheek kan in veel gevallen afgesloten worden met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG geeft jou en de geldverstrekker meer financiële zekerheid. Ben je niet meer in staat de hypotheek te betalen bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding dan dient het NHG als vangnet. Het neemt in veel gevallen een restschuld bij gedwongen verkoop over zodat jij niet met schulden achterblijft.

Om een hypotheek met NHG af te sluiten moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. De koopsom van het huis mag in 2019 bijvoorbeeld niet hoger zijn dan €  290.000,-.

Lees meer over de voor- en nadelen van de Nationale Hypotheek Garantie.

Starterslening

In enkele gemeenten in Nederland kun je als starter ook in aanmerking komen voor een starterslening. Niet te verwarren met de eerder besproken startershypotheek. De starterslening biedt je de mogelijkheid om nét dat beetje meer te kunnen lenen, om zo je droomhuis toch binnen handbereik te brengen.

Lees meer over de starterslening.

Benieuwd of de starterslening ook in jouw gemeente wordt aangeboden? Dit kun je controleren op de website van het Stimuleringsfonds Volhuisvesting (SVn).

Bijkomende kosten

Sinds 2018 mag je niet méér lenen dan de waarde van je nieuwe woning. Hou dus goed rekening met de extra kosten die er zijn bij het kopen van een eigen huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de advies- en notariskosten.

Afhankelijk van of je een bestaande woning koopt of een nieuwbouwhuis, moet je ongeveer rekenen op 5 á 6 procent van de koopsom die je vanuit je spaargeld moet betalen. Gelukkig zijn veel van de bijkomende kosten ook weer aftrekbaar van de belasting.

Verdiep je verder..

Voor de financiering van je eerste huis zijn er nog veel meer onderwerpen die het lezen waard zijn. Je ouders kunnen bijvoorbeeld geld schenken om jou op weg te helpen als startende huizenkoper. En kom je eigenlijk in aanmerking voor een hypotheek als je een studieschuld of een tijdelijk contract hebt? Klik op de onderwerpen om er meer over te lezen.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Als starter zijn er mogelijkheden te over. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? Een hypotheekadviseur kan het jou exact vertellen. Op HypotheekAdvies.nl kun je een adviseur in de buurt vinden die jou kan helpen. Mooi meegenomen: het eerste gesprek kun je direct online aanvragen en is geheel kosteloos. Zoek hier een adviseur bij jou in de buurt.


Terug naar overzicht

Starterslening

Starterslening Je hebt je eerste huis gevonden. Maar het ligt net buiten je financiële mogelijkheden. Stoppen met...

Lees meer

Huis kopen of huren

Kopen of huren? Huis kopen of huren Kopen of huren? Als starter op de huizenmarkt kom je vaak voor een dilemma te staan....

Lees meer

Hypotheekvormen

Hypotheekvormen Hypotheek, aflossing en rente Het is eerst goed om te weten wat een hypotheek is voordat er verschillende...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!