Wie zijn er betrokken?

Laatst bijgewerkt: 26 januari 2024

Wie kom je allemaal tegen bij het afsluiten van je hypotheek?

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je met verschillende personen te maken die allemaal hun eigen rol hebben. Hieronder zetten we ze op een rij.

• De hypotheekadviseur. Deze zorgt ervoor dat je jouw woning op een verantwoorde manier financiert (of je hypotheek verantwoord aanpast). De hypotheekadviseur geeft persoonlijk advies over een hypotheek die bij je past en die je gunstige maandlasten oplevert. Ook zorgt de adviseur ervoor dat alles voor de hypotheekaanvraag op tijd wordt geregeld.

• De assistent. Een adviseur wordt vaak geholpen door een assistent. Deze helpt je bij het verzamelen van alle documenten, maakt de afspraken, houdt je op de hoogte van de voortgang, etc.

• De taxateur/makelaar. Omdat de hypotheekverstrekker precies wil weten hoeveel jouw (toekomstige) huis waard is, moet er een taxatierapport worden gemaakt. Dat doet een taxateur (die meestal ook makelaar is).

• De verzekeringsadviseur. Er zijn hypotheekadviseurs die ook veel kennis hebben van verzekeringen. Zij kunnen je laten weten welke schadeverzekeringen je voor je woning nodig hebt en kunnen die verzekering ook voor je afsluiten. Soms doet de hypotheekadviseur dit zelf; soms betrekt diegene er een collega bij.

• De notaris. Zowel het afsluiten van de hypotheek als het kopen van jouw woning doe je officieel bij de notaris. Daar wordt alles definitief gemaakt en vastgelegd in aktes.

Op de achtergrond zijn er nog meer organisaties betrokken bij het afsluiten van je hypotheek. Denk aan de bank die je hypotheek moet goedkeuren, de verzekeraar die je verzekering moet accepteren en het NWWI dat de aanvraag voor de Nationale Hypotheek Garantie beoordeelt. Als je een adviseur inschakelt, verlopen de contacten met deze instanties vrijwel altijd via hem of haar. Hier heb je dus zelf geen omkijken naar.

Hypotheekadvies inschakelen?

Ga jij een hypotheek afsluiten en wil je daarbij goed geholpen worden? Schakel de hulp in van een hypotheekadviseur. Diegene is jouw vaste aanspreekpunt tijdens het aanvraagproces en regelt alles voor je. Vind via onze site een hypotheekadviseur bij jou in de buurt die je verder helpt.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Wat doet een hypotheekadviseur?

Werkzaamheden hypotheekadviseur Wat doet een hypotheekadviseur voor mij? Veel mensen vragen zich af wat een hypotheekadviseur...

Lees meer

Onafhankelijk vs bank?

Onafhankelijk vs bank? Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank? Een hypotheek afsluiten is een belangrijke financiële...

Lees meer

Wat kost hypotheekadvies?

Wat kost hypotheekadvies? Wat zijn de kosten voor hypotheekadvies en wat levert het op? Een hypotheek afsluiten kost...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!