Wie zijn er betrokken?

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2023

Wie kom je allemaal tegen bij het afsluiten van je hypotheek?

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je met verschillende personen te maken die allemaal hun eigen rol hebben. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

De hypotheekadviseur. Deze zorgt ervoor dat je op een verantwoorde manier jouw woning financiert (of jouw hypotheek aanpast). De hypotheekadviseur geeft persoonlijk advies over een hypotheek die bij je vast en die je gunstige maandlasten oplevert. Ook zorgt de adviseur ervoor dat alles voor de hypotheekaanvraag op tijd wordt geregeld.

De assistent. Een adviseur wordt vaak geholpen door een assistent. Deze helpt je bij het verzamelen van alle documenten en het maken van afspraken, houdt je op de hoogte van de voortgang, enzovoorts.

De taxateur/makelaar. Omdat de hypotheekverstrekker precies wil weten hoeveel jouw (toekomstige) huis waard is, moet er een taxatierapport worden gemaakt. Dat doet een taxateur (die meestal ook makelaar is).

De verzekeringsadviseur. Het kan zijn dat een collega van de hypotheekadviseur helpt bij een specifiek onderdeel van het advies. Zo zijn er adviseurs die perfect weten welke schadeverzekeringen je allemaal nodig hebt en die je hiermee kunnen helpen.

De notaris. Zowel het afsluiten van de hypotheek als het kopen van jouw woning doe je officieel bij de notaris. Daar wordt alles definitief gemaakt en vastgelegd in aktes.

Op de achtergrond zijn er nog meer organisaties betrokken bij het afsluiten van je hypotheek. Denk aan de bank die je hypotheek moet goedkeuren, de verzekeraar die je verzekering moet accepteren en het NWWI die de aanvraag voor de Nationale Hypotheek Garantie beoordeelt. Als je een adviseur inschakelt, verlopen de contacten met deze instanties vrijwel altijd via hem of haar. Hier heb je dus zelf geen omkijken naar.


Hypotheekadvies inschakelen?


Ga jij een hypotheek afsluiten en wil je daarbij goed geholpen worden? Schakel de hulp in van een hypotheekadviseur. Diegene is jouw vaste aanspreekpunt tijdens het aanvraagproces en regelt alles voor je. Vind via onze site een hypotheekadviseur bij jou in de buurt die je verder helpt.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Wat doet een hypotheekadviseur?

Werkzaamheden hypotheekadviseur Wat doet een hypotheekadviseur voor mij? Veel mensen vragen zich af wat een hypotheekadviseur...

Lees meer

Onafhankelijk vs bank?

Onafhankelijk vs bank? Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank? Een hypotheek afsluiten is een belangrijke financiële...

Lees meer

Wat kost hypotheekadvies?

Wat kost hypotheekadvies? Kosten hypotheekadvies en wat levert het op? Een hypotheek afsluiten kost altijd geld....

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!