Consumentenonderzoek:

Wat zijn voor jou de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een adviseur? 

Laatst bijgewerkt: 03 juli 2019

Apeldoorn, 2 juli 2019

Invloed van familie en vrienden neemt af bij keuze hypotheekadviseur

Consumenten laten zich steeds minder beïnvloeden door familie, vrienden of kennissen bij hun keuze voor een hypotheekadviseur. Dit blijkt uit het onderzoek dat wij hebben uitgevoerd onder 420 consumenten die in de afgelopen twee jaar een hypotheek hebben gewijzigd of afgesloten.

Dat de invloed van familie, vrienden of kennissen afneemt blijkt uit de vergelijking met eerder onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit 2017. Destijds gaf 23% van de respondenten aan dat ze op basis van aanbevelingen uit hun omgeving voor een hypotheekadviseur hadden gekozen. Uit ons onderzoek van dit jaar komt naar voren dat 15% van de respondenten hun adviseurskeuze op aanbevelingen hebben gebaseerd.

Dat consumenten steeds meer op hun eigen mening vertrouwen heeft waarschijnlijk te maken met hun oriëntatiegedrag. Al in 2017 werd er 6 uur besteed aan onder meer het bezoeken van vergelijkingswebsites, het bekijken van reviews en het voeren van persoonlijke gesprekken met hypotheekadviseurs.

Kwaliteit advies en kosten steeds belangrijker

Daarnaast toont het onderzoek aan dat consumenten de kwaliteit van het advies het belangrijkste aspect vinden bij het kiezen van een hypotheekadviseur. Het belang hiervan groeit ten opzichte van eerdere onderzoeken van de AFM; van 25% in 2014 naar 44% dit jaar. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat consumenten steeds kritischer worden op de kosten van hun adviseur.

Naast de kwaliteit van het advies vinden consumenten de persoonlijke klik met de hypotheekadviseur het meest belangrijk. Daarmee lijken consumenten meer belang te hechten aan adviseurs met vakkennis en inlevingsvermogen dan aan de laagste kosten.

 

Infographic onderzoek HypotheekAdvies.nl

 

Over HypotheekAdvies.nl

Wij stellen consumenten in staat om snel, op persoonlijke en dienstverlenende kenmerken een onafhankelijke hypotheekadviseur te selecteren. Daarna kan er direct een afspraak worden gemaakt. HypotheekAdvies.nl is onderdeel van de Holland HypotheekGroep, de organisatie achter innovatieve online concepten in de financiële dienstverlening.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Wat doet een hypotheekadviseur?

Werkzaamheden hypotheekadviseur Wat doet een hypotheekadviseur voor mij? Veel mensen vragen zich af wat een hypotheekadviseur...

Lees meer

Onafhankelijk vs bank?

Onafhankelijk vs bank? Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank? Een hypotheek afsluiten is een belangrijke financiële...

Lees meer

Wie zijn er betrokken?

Wie zijn er betrokken? Wie kom je allemaal tegen bij het afsluiten van je hypotheek? Bij het afsluiten van je hypotheek...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!