Hypotheek met studieschuld?

Hypotheek met studieschuld: kan dat?

Je wil graag een huis kopen maar je hebt een studieschuld. Kan je dan wel een hypotheek aanvragen? Ja, ook met een studieschuld kan je een hypotheek aanvragen. Het heeft echter wel invloed op het maximaal te lenen bedrag.

De maandelijkse afbetaling van je studieschuld zorgt er namelijk voor dat je minder geld over hebt voor het aflossen van je hypotheek. De geldverstrekker houdt hier rekening mee bij het berekenen van jouw maximale hypotheek.

Hoeveel invloed heeft studieschuld op hypotheek

De invloed die jouw studieschuld heeft op de maximale hypotheek die je kan krijgen is afhankelijk van het moment waarop je voor het eerst studiefinanciering hebt ontvangen. In andere woorden: het ‘oude’ of het ‘nieuwe’ leenstelsel is bepalend voor de rekenmethode.

Een geldverstrekker gaat altijd uit van de oorspronkelijke studieschuld bij het DUO. Op basis van deze oorspronkelijke studieschuld is namelijk de maandelijkse terugbetaling bepaald. Alleen als je extra hebt afgelost zal dit van de studieschuld afgetrokken worden.

Oude leenstelsel (tot 1 juli 2015)

Jouw studieschuld wordt voor 0,75% meegerekend in je maandelijkse lasten. Hierdoor hou je in de berekening minder financiële ruimte per maand over en zal de maximale hypotheek lager uitvallen dan wanneer je geen studieschuld (meer) hebt. In het oude leenstelsel heb je 15 jaar de tijd om de schuld af te lossen.

Nieuwe leenstelsel (vanaf 1 juli 2015)

Jouw studieschuld wordt voor 0,45% meegerekend in je maandelijkse lasten. Hierdoor hou je in de berekening minder financiële ruimte per maand over en zal de maximale hypotheek lager uitvallen dan wanneer je geen studieschuld meer hebt. In het nieuwe leenstelsel heb je 35 jaar de tijd om de schuld af te lossen.

Rekenvoorbeelden studieschuld en hypotheek

Rekenvoorbeeld maandlasten oude leenstelstel:

Je hebt een schuld van € 15.000,-. De geldverstrekker gaat er vanuit dat je elke maand  0,75% van je totale studieschuld terugbetaalt. Maandelijks ben je dan € 112,50 (0,75% van € 15.000,-) kwijt aan terugbetaling van je studieschuld.

Rekenvoorbeeld maandlasten nieuwe leenstelsel:

Je hebt een schuld van € 15.000,-. De geldverstrekker rekent € 67,50 (0,45% van € 15.000,-) aan terugbetaling mee in je maandelijkse lasten. Doordat er minder bestedingsruimte overblijft kun je een minder hoge hypotheek afsluiten.

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek:

In onderstaand rekenvoorbeeld kan je zien wat de invloed op de maximale hypotheek kan zijn in beide situaties. Hiervoor hebben wij de volgende gegevens gebruikt:

  • Bruto jaarinkomen: € 40.000,-
  • Studieschuld: € 15.000,-
  • Rentevast periode: 10 jaar
  • Looptijd hypotheek: 30 jaar

Situatie

Maximale hypotheek

Geen studieschuld

€ 187.037,-

Studieschuld € 15.000,-  ‘oude leenstelsel’

€ 154.665,-

Studieschuld € 15.000,- ‘nieuwe leenstelsel’

€ 167.832,-

*Bovenstaande berekening is indicatief

Eerst studieschuld aflossen dan hypotheek?

Of het verstandig is om je studieschuld eerst af te lossen alvorens je een hypotheek aanvraagt hangt van een aantal factoren af. Zoals je in bovenstaande rekenvoorbeelden kan zien drukt het hebben van een studieschuld de maximale hypotheek fors omlaag.

Is jouw overgebleven schuld bij het DUO inmiddels laag, dan zou je er goed aan kunnen doen om dit in één keer af te lossen. Op deze manier is je maximale hypotheek een stuk hoger.

De rente die je over je studieschuld betaalt is echter laag. Je kan er ook voor kiezen om je spaargeld in het huis of de bijkomende kosten te stoppen. De vraag is dan of de lagere maximale hypotheek die je kunt krijgen toereikend is voor het huis dat je op het oog hebt.

Kom je er zelf niet uit? Een hypotheekadviseur kan je helpen en adviseren bij deze overwegingen.

Studieschuld hypotheek verzwijgen

Een studieschuld staat niet bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd en is daardoor niet direct te controleren door de geldverstrekker. Het is desondanks niet verstandig om je studieschuld te verzwijgen. Je kunt er achteraf alleen maar jezelf mee benadelen.

  • Je hebt een wettelijke verplichting om de schuld te melden
  • Een geldverstrekker kan er bij de aanvraag alsnog achter komen
  • Je toekomstige maandlasten kunnen hoger zijn dan je kan dragen
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan vervallen

Laat je adviseren

Wil je meer weten over een hypotheek met studieschuld? Laat je dan adviseren door één van de 400 aangesloten en gecontroleerde adviseurs op HypotheekAdvies.nl. Ze helpen je graag bij al je vragen. Vind hier adviseurs bij jou in de buurt en maak direct een gratis afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Starterslening

Starterslening Extra lenen naast je maximale hypotheek? Starterslening Je hebt je eerste huis gevonden. Maar het ligt...

Lees meer

Huis kopen of huren

Kopen of huren? Huis kopen of huren Kopen of huren? Als starter op de huizenmarkt kom je vaak voor een dilemma te staan....

Lees meer

Hypotheekvormen

Hypotheekvormen Hypotheek, aflossing en rente Het is eerst goed om te weten wat een hypotheek is voordat er verschillende...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!