Hypotheek oversluiten

Wat is een hypotheek oversluiten?

Je hypotheek oversluiten betekent dat je de huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere geldverstrekker. Als jouw huidige hypotheek een hoge rente heeft, kan je met het oversluiten van je hypotheek vaak veel geld besparen door mee te profiteren van de huidige lage rentestand. Wel moet je rekening houden met de kosten voor het oversluiten. We vertellen je er graag meer over.

Wanneer hypotheek oversluiten

Elk jaar zoeken we massaal een nieuwe zorgverzekering uit, want we willen allemaal de beste dekking voor een scherpe prijs. Eigenlijk is eenzelfde soort benadering van toepassing op je hypotheek. Je hebt een financieel product afgesloten met rente en voorwaarden uit het verleden. Deze voorwaarden kunnen inmiddels een stuk beter zijn geworden. Naast je zorgverzekering kan het dus ook erg lonen om eens in de zoveel jaar aandacht te schenken aan je hypotheek.

Er zijn verschillende redenen om je hypotheek over te sluiten:

  • De hypotheekrente is gedaald
  • Je wilt graag lagere maandlasten
  • De rentevaste periode op je hypotheek loopt af
  • Je wilt een andere hypotheekvorm
  • Je wilt gaan verbouwen
  • Jouw huis heeft overwaarde
  • Veranderingen in jouw persoonlijke situatie

Wat kost hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten brengt altijd kosten met zich mee. Je gaat namelijk een nieuwe hypotheek aan en lost de oude hypotheek af.

Voor de nieuwe hypotheek bestaan deze kosten onder andere uit de notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en bijvoorbeeld de taxatiekosten voor de waardebepaling van het huis.

Ook het aflossen van je oude hypotheek kan kosten met zich meebrengen. Als je rentevaste periode nog niet is afgelopen betaal je namelijk een boeterente en die kan flink oplopen.

Wat levert een hypotheek oversluiten op?

In veel gevallen sluiten mensen de hypotheek over om een lagere rente te betalen. Een lagere rente op de hypotheek betekent ook lagere maandlasten. Zo hou je geld over voor andere leuke dingen. Hoeveel het exact oplevert hangt af van onder meer het renteverschil tussen je huidige hypotheek en een eventuele nieuwe hypotheek.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een aflossingsvrije hypotheek van € 250.000,- met een hypotheekrente van 6%. De rentevaste periode duurt nog 2 jaar. Je besluit de hypotheek over te sluiten.

Jouw netto maandlasten zijn in dit voorbeeld: € 799,-

De nieuwe hypotheek  bedraagt ook weer € 250.000,- maar nu met een hypotheekrente van 2,5%.

Jouw nieuwe netto maandlasten worden hierdoor: € 368,-

De kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek bedragen € 4500,- (notaris, advies, taxatie). De boeterente bedraagt € 6500,-, de rentevaste periode was immers nog niet afgelopen. In totaal zijn de eenmalige kosten € 11.000,-.

Elke maand bespaar je netto € 431,- (€ 799 - € 368)

De eenmalige kosten van € 11.000,- heb je terugverdient in 26 maanden (€ 11.000 : € 431). Na deze periode heb je maandelijks voordeel van het oversluiten van je hypotheek.

Oversluiten voor mij gunstig?

Er komt nogal wat bij kijken om te bepalen of oversluiten jou een besparing kan opleveren. Een hypotheekadviseur kan alle kosten en baten in verschillende situaties voor jou op een rij zetten. Zo weet je exact of je hypotheek oversluiten voor jou interessant is en of je hiermee kan besparen. Benieuwd geworden? Maak dan direct een vrijblijvende afspraak met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.  

Rentemiddeling

Is jouw rentevaste periode nog lang niet afgelopen en voorzie jij een hoge boeterente bij het oversluiten van je hypotheek? Vraag een hypotheekadviseur dan ook eens naar de mogelijkheden van rentemiddeling op jouw huidige hypotheek. Bij rentemiddeling ga je een nieuwe rentevaste periode aan bij dezelfde geldverstrekker. De rente wordt dan een gemiddelde tussen de actuele rente en de rente die je nu op je hypotheek betaalt, rekening houdend met de boeterente.

Op deze manier heb je niet kosten voor een nieuwe hypotheek en kan je toch profiteren van een lagere rente. Wel moet je een boeterente betalen. Dit hoef je niet in één keer te betalen maar wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. Zo wordt de boete over een langere periode verspreidt.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen Door energiebesparende maatregelen toe te passen kun je niet alleen een steentje bijdragen...

Lees meer

Hypotheek meenemen

Hypotheek meenemen Stel, jij wil je huis verkopen en een nieuw huis kopen. Wat kan je dan eigenlijk met je huidige hypotheek...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!