Hypotheek meenemen

Stel, jij wil je huis verkopen en een nieuw huis kopen. Wat kan je dan eigenlijk met je huidige hypotheek doen? Grofweg twee dingen. Je kan er voor kiezen om je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten, of je huidige hypotheek meenemen.

Hypotheek meenemen

Bij het kopen van een nieuwe woning kan je soms jouw huidige hypotheek meenemen. Je neemt de hypotheekvorm en de afgesproken hypotheekrente dan gewoon mee. Of dit daadwerkelijk kan, is afhankelijk van de voorwaarden die jouw hypotheek heeft.

Het meenemen van je hypotheek kan interessant zijn als je hypotheek gunstige voorwaarden heeft en nog goed bij jouw situatie past. Betaal jij over jouw huidige hypotheek bijvoorbeeld een lagere rente dan de actuele hypotheekrente, dan kan het voordelig zijn om deze te behouden.

Een geldverstrekker behandelt het meeverhuizen van de hypotheek als een nieuwe hypotheek. Zo wordt er op basis van jouw inkomen en de marktwaarde van het nieuwe huis opnieuw bepaalt of je in aanmerking komt voor de hypotheek. Is dit het geval? Dan mag je de gunstige voorwaarden van je huidige hypotheek meenemen.

Hypotheekrenteaftrek

Voor 2013 was het niet verplicht om af te lossen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Als je een huidige hypotheek van voor 2013 meeneemt, blijven vaak de fiscale regels gelden van toen je de hypotheek afsloot. Zo blijf je in veel gevallen het recht houden op hypotheekrenteaftrek, ook al heb je bijvoorbeeld een aflossingsvrije- of spaarhypotheek.

Ook als je naar een andere geldverstrekker gaat, kun je de oude hypotheekvorm met de oude fiscale regels voortzetten, maar niet elke geldverstrekker is bereid elke oude hypotheekvorm voort te zetten en er gelden vaak beperkingen voor het maximale deel dat aflossingsvrij is.

Is het nieuwe huis duurder?

Is het nieuwe huis een stuk duurder dan het oude huis? Dan heb je een aanvullende hypotheek nodig. Ook is het dan nog steeds mogelijk om je hypotheek mee te nemen. Voor het extra benodigde deel ga je dan een nieuwe hypotheek aan, veelal moet dit bij dezelfde geldverstrekker. Op de nieuwe hypotheek zijn de huidige fiscale regels van toepassing.

Oude huis verkocht met overwaarde of restschuld?

Is de verkoopsom van je huis hoger dan de nog af te lossen hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. Hoe je deze overwaarde kan gebruiken lees je in de bijleenregeling.

Is er sprake van een restschuld bij verkoop van het huis dan zijn er soms mogelijkheden om deze schuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek

Oude huis nog niet verkocht, toch al kopen?

Je hebt je huis nog niet verkocht maar je wilt toch alvast een nieuw huis kopen? Dan moet je logischerwijs rekening houden met dubbele lasten voor twee hypotheken. Maar hoe zit het met de financiering van het nieuwe huis als je overwaarde hebt op het oude huis? Als je gebruik wil maken van de overwaarde op het oude huis dan heb je een overbruggingskrediet nodig. De meeste geldverstrekkers zijn bereid om de mogelijke overwaarde vast mee te nemen in de nieuwe hypotheek.

Volledig nieuwe hypotheek

Zijn er op dit moment betere voorwaarden dan toen jij een hypotheek afsloot? Bijvoorbeeld een veel lager rentetarief? Dan kan je er voor kiezen om de oude hypotheek volledig af te lossen. Bij verkoop van je huis kan je de oude hypotheek boetevrij aflossen.

Vergelijken loont

Een hypotheekadviseur kan je helpen kiezen voor wat goed past bij jouw specifieke situatie. Het maken van een doordachte keus bij het kopen van je volgende huis kan je duizenden euro’s besparen. Onze advies dus: laat een adviseur alle mogelijkheden voor je doorrekenen. De kosten die je hiervoor maakt verdien je zeer waarschijnlijk ruim terug!

Maak hier direct een vrijblijvende afspraak met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen Door energiebesparende maatregelen toe te passen kun je niet alleen een steentje bijdragen...

Lees meer

Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten Wat is een hypotheek oversluiten? Je hypotheek oversluiten betekent dat je de huidige hypotheek...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!