NHG

Laatst bijgewerkt: 23 augustus 2023

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 2023

Wil jij graag extra zekerheid bij het afsluiten van een hypotheek? Dan is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) iets voor jou. Maar wat houdt de NHG in en wanneer kom je ervoor in aanmerking?

De Nationale Hypotheek Garantie is een borgstelling die wordt aangeboden vanuit het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De doelstelling van het WEW is om consumenten op een veilige en verantwoorde manier geld te laten lenen.

Voordelen NHG

  • Flinke korting op je hypotheekrente
  • Een vangnet bij onvoorziene situaties
  • Geen restschuld bij gedwongen verkoop als je aan de voorwaarden voldoet
  • Verantwoord lenen (richtlijnen NIBUD)

Wat houdt NHG in?

De Nationale Hypotheek Garantie is een financieel vangnet voor onvoorziene situaties. Bijvoorbeeld als je werkloos wordt, gaat scheiden of arbeidsongeschikt raakt met als gevolg dat je niet meer aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen.

De doelstelling van NHG is dat je de woning kunt behouden. Dit kan onder andere door samen met jou en de geldverstrekker te zoeken naar een passende oplossing om toch in het huis te kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld door een tijdelijke betalingsregeling te treffen.

Als er geen andere mogelijkheid is, dan zal het huis verkocht moeten worden. Zijn de opbrengsten uit de verkoop lager dan de hypotheek? Dan blijft er een restschuld over. Deze restschuld neemt NHG onder voorwaarden van je over.

Voorwaarden NHG

Om een hypotheek met NHG te kunnen afsluiten, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is er een maximale koopsom, de NHG-grens. Jaarlijks wordt de NHG-grens vastgesteld. In 2023 kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG als de koopsom van het huis niet hoger is dan €405.000,-.

De NHG is niet alleen voor starters op de huizenmarkt bedoeld. NHG is er ook voor mensen die een hypotheek willen oversluiten of een bestaande hypotheek willen verhogen voor een verbouwing. Nationale Hypotheek Garantie is mogelijk bij zowel bestaande bouw als nieuwbouw.

Wil jij energiebesparende maatregelen treffen in je woning? Dan is de NHG grens hoger. De maximale hypotheek mag dan € 429.300,- bedragen. Deze extra financiële ruimte moet wel voor dit doel worden gebruikt.

Kosten NHG (borgtochtprovisie)

Voor NHG betaal je eenmalig 0,6% over het totale hypotheekbedrag. Als voorbeeld: de kosten voor NHG bedragen € 1.800,- (0,6%) bij een hypotheek van € 300.000,- .

De kosten voor NHG heb je over het algemeen snel terugverdiend. Met NHG betaal je namelijk een veel lagere hypotheekrente.

Rentevoordeel NHG

Omdat ook geldverstrekkers meer zekerheid krijgen als jij een hypotheek met NHG afsluit, bieden ze jou in ruil daarvoor rentekorting aan. De rentekorting kan zelfs oplopen tot 1% en geldt voor de gehele looptijd. Hierdoor kun je (tien)duizenden euro’s besparen.

De kosten voor NHG heb je vaak binnen 1 tot 3 jaar terugverdiend. Een hypotheek mét NHG is dan ook vaak een stuk voordeliger dan een hypotheek zonder NHG.

Alleen als je meer dan 40% van de woningwaarde met eigen geld financiert is een hypotheek zónder Nationale Hypotheek Garantie vaak voordeliger.

Heb je NHG en ga je verhuizen?

De garantie van NHG is gebonden aan het huis waarvoor je een hypotheek hebt. Ga je verhuizen, dan vervalt de garantie. Wel kun je op een nieuwe woning weer een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie nemen. Je betaalt dan ook opnieuw de kosten.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie in jouw specifieke situatie? Een hypotheekadviseur kan je hierbij (en met nog veel meer) helpen.

Wij helpen je op onze beurt graag bij het vinden van een geschikte adviseur. Zoek een adviseur op HypotheekAdvies.nl bij jou in de buurt en maak direct een gratis afspraak voor een oriëntatie gesprek.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Hypotheek afsluiten na 65 jaar

Hypotheek afsluiten na 65 jaar Hypotheek afsluiten na 65 jaar Veel mensen denken dat je op latere leeftijd geen nieuwe...

Lees meer

Starterslening

Starterslening Extra lenen naast je maximale hypotheek? Starterslening Hoera, je hebt je eerste huis gevonden. Maar...

Lees meer

Huis kopen of huren

Kopen of huren? Huis kopen of huren? Als starter op de huizenmarkt kom je vaak voor een dilemma te staan. Waar doe je...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!