Energie besparen

Laatst ge├╝pdate: 21 december 2021

Energiebesparende maatregelen | Alles wat je moet weten

Als je een steentje wilt bijdragen aan een beter milieu, dan zijn energiebesparende maatregelen een goede optie. Denk aan zonnepanelen of nieuwe dakisolatie. Daarmee kun je ook nog eens flink op je energierekening besparen. Welke energiebesparende maatregelen zijn er? Hoe financier je die maatregelen? En wat levert het op?

Wat zijn energiebesparende maatregelen?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn energiebesparende maatregelen diverse maatregelen waarmee je je energieverbruik vermindert. Daarbij kun je aan verschillende soorten maatregelen denken.

Voorbeelden van energiebesparende maatregelen

Zo kan een maatregel zijn om je huis optimaal te laten isoleren. Goede vloer-, muur- en dakisolatie zorgt ervoor dat je niet meer voor de mussen stookt en dat het zomers juist lekker koel blijft in huis. Ook aanpassingen aan kozijnen, deuren en glaswerk zijn goede maatregelen om je huis beter geïsoleerd te krijgen. Daarnaast hebben simpelere maatregelen als het aanbrengen van tochtstrippen en deurdrangers soms al een aanzienlijk effect.

Een andere energiebesparende maatregel is het verduurzamen van energie. Dit kan bijvoorbeeld door zonne-energie op te wekken door middel van zonnepanelen of door een warmtepomp te plaatsen. Een warmtepomp gebruikt warmte in de buitenlucht om je huis op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Een kleinere maatregel voor verduurzaming is bijvoorbeeld overstappen op ledlampen.

Waarom energiebesparende maatregelen?

Met energiebesparende maatregelen help je de wereld en jezelf. Dat veel mensen zelf actie willen ondernemen voor het milieu is terug te zien in het feit dat steeds meer mensen energiebesparende maatregelen treffen. In 2021 waren hypotheken met extra financiering voor energie-besparende maatregelen enorm in trek.

Actief bijdragen aan een beter milieu

Aan de ene kant kun je met energiebesparende maatregelen actief bijdragen aan een beter milieu. De hoeveelheid energie uit bijvoorbeeld aardgas is niet onuitputtelijk, waardoor we zuinig met energie moeten omgaan. Maatregelen als zonnepanelen laten plaatsen of je huis beter laten isoleren, kunnen daar goed bij helpen.

Besparen op je energierekening

Aan de andere kant zijn energiebesparende maatregelen ook voor jou gunstig. Deze maatregelen kosten dan wel geld; op de lange termijn verdien je dit terug en bespaar je juist geld omdat je energiekosten dalen. Je hebt immers minder energie nodig van je energieleverancier. Door een maatregel als het isoleren van het huis daalt je energieverbruik al aanzienlijk. Kies je voor zonnepanelen? De energie die opgewekt wordt door zonnepanelen is zelfs gratis.

Gunstig voor je woningwaarde

Daarnaast zijn energiebesparende maatregelen goed voor je woningwaarde. Je woning wordt er energiezuiniger van, wat betekent dat je een gunstiger energielabel krijgt. Het energielabel is een label dat aangeeft hoe energiezuinig jouw huis is. Wanneer je je woning zou verkopen, moet je die informatie delen met toekomstige (potentiële) kopers. Hoe gunstiger je energielabel, hoe aantrekkelijker je woning zal zijn voor kopers. Het kan je woningwaarde zelfs laten stijgen.

Subsidie energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen worden extra aantrekkelijk door het feit dat voor sommige maatregelen subsidies beschikbaar zijn. Vanuit de Rijksoverheid kun je bijvoorbeeld subsidies krijgen voor een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel en een biomassaketel. Je kunt deze subsidie voor energiebesparende maatregelen aanvragen na de koop en installatie van de apparaten. De aanvraag kun je indienen via Mijn.RVO.nl. Voor het plaatsen van isolatiemateriaal bestaat helaas geen subsidie.

Subsidie voor zonnepanelen

Ook voor zonnepanelen bestaat een gunstige regeling. Het is mogelijk om de btw die je over de zonnepanelen betaalt, terug te vragen van de Belastingdienst. Dat kan je een mooi bedrag schelen bij je belastingaangifte. Het terugvragen van de btw doe je in drie stappen. Eerst registreer je jezelf als btw-ondernemer – dit is eenvoudiger dan het klinkt. Vervolgens moet de Belastingdienst jouw rekeningnummer hebben en ten slotte moet je de btw-aangifte invullen. Meer over het terugvragen van de btw over zonnepanelen kun je lezen op de site van de Belastingdienst.

Je kunt informeren bij je gemeente of je in aanmerking komt voor een subsidie voor energiebesparende maatregelen. De overheid heeft ook een handige website om dit te controleren.

Bovendien bestaat voor zonnepanelen de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de energieleverancier energie van jou terugkoopt als je door de zonnepanelen meer stroom opwekt dan je nodig hebt. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Deze regeling is verlengd op 26 april 2019 en is daardoor nog geldig tot 1 januari 2023.

De maatregelen meefinancieren in je hypotheek

Het is mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Sterker nog, je kunt zelfs meer lenen als je energiebesparende maatregelen treft. Je maandelijkse hypotheeklasten zullen daarmee stijgen, maar je energierekening valt juist lager uit.

In 2022 mag je hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde zijn. Dit bedrag stijgt echter als je je huis energiezuiniger maakt en dit direct meefinanciert. In dat geval mag je maximale hypotheek 106% van de woningwaarde zijn. Die 6% extra financiering kun je dus investeren in energiebesparende maatregelen. Wel moet je dan aantonen dat je dat extra stukje hypotheek daadwerkelijk gebruikt voor deze maatregelen.

Je bestaande hypotheek verhogen

Heb je al een hypotheek maar wil je jouw huis toch graag energiezuiniger maken? Dan is het verhogen van de hypotheek misschien iets voor jou. Ook op die manier kun je een beroep doen op de hypotheekruimte van 6%, mits je aan de voorwaarden (bijvoorbeeld het toetsingsinkomen) daarvoor voldoet.

Klaar voor een groener huis?

Je kunt dus bijdragen aan een beter milieu en ook nog eens flink besparen op je energierekening met energiebesparende maatregelen. Daarmee kun je je steentje bijdragen aan het milieu, een gunstig energielabel krijgen, het wooncomfort verhogen en flink besparen op je energierekening. Een win-win-win-win-situatie!

Wil je meer weten over energiebesparende maatregelen? Dan kun je contact opnemen met een hypotheekadviseur. Die kan je precies uitleggen wat jouw mogelijkheden zijn en hoe je deze maatregelen het beste kunt financieren.

Maak direct een vrijblijvende afspraak met een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Hypotheek meenemen

Meenemen Hypotheek meenemen. Hoe werkt dat? Stel, jij wilt je woning verkopen en een nieuw woning kopen. Wat kun je dan...

Lees meer

Hypotheek oversluiten

Oversluiten Hypotheek oversluiten? Als je huidige hypotheek een hoge rente heeft, kun je met het oversluiten van je hypotheek...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!