Energie besparen

Laatst bijgewerkt: 26 januari 2024

Energiebesparende maatregelen | Alles wat je moet weten

Als je een steentje wilt bijdragen aan een beter milieu, dan zijn energiebesparende maatregelen een goede optie. Denk aan zonnepanelen, betere beglazing, een warmtepomp of nieuwe isolatie. Daarmee kun je ook nog eens flink op je energierekening besparen. Welke energiebesparende maatregelen zijn er? Hoe financier je die maatregelen? En wat levert het op?

Wat zijn energiebesparende maatregelen?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn energiebesparende maatregelen diverse verduurzamingsopties waarmee je je energieverbruik vermindert. Daarbij kun je aan verschillende soorten maatregelen denken.

Voorbeelden van energiebesparende maatregelen

Zo kan een maatregel zijn om je huis optimaal te laten isoleren. Goede vloer-, muur- en dakisolatie zorgt ervoor dat je niet meer voor de mussen stookt en dat het 's zomers juist koel blijft in huis. Ook aanpassingen aan de kozijnen en het glaswerk zijn manieren om je huis beter geïsoleerd te krijgen. 

Andere energiebesparende maatregelen gaan bijvoorbeeld over zelf energie opwekken. Dit kan bijvoorbeeld door zonne-energie op te wekken met zonnepanelen of door een warmtepomp te plaatsen. Een warmtepomp gebruikt warmte in de buitenlucht om je huis op een milieuvriendelijke manier te verwarmen.

Waarom energiebesparende maatregelen?

Met energiebesparende maatregelen help je de wereld en jezelf. Dat veel mensen zelf actie willen ondernemen voor het milieu is terug te zien in het feit dat steeds meer mensen energiebesparende maatregelen treffen. Hypotheken met extra financiering voor energiebesparende maatregelen zijn enorm in trek. Om een aantal redenen:

Actief bijdragen aan een beter milieu

Aan de ene kant kun je met energiebesparende maatregelen actief bijdragen aan een beter milieu. Energiebronnen als aardgas zijn niet onuitputtelijk, waardoor we zuinig met energie moeten omgaan. Maatregelen zoals zonnepanelen laten plaatsen of je huis beter laten isoleren, zorgen ervoor dat jij minder van dit soort schaarse energiebronnen gebruikt. Dat is beter voor het milieu.

Besparen op je energierekening

Aan de andere kant zijn energiebesparende maatregelen ook voor jou gunstig. Deze maatregelen kosten dan wel geld; op de lange termijn verdien je dit terug en bespaar je geld omdat je energiekosten dalen. Je hebt immers minder energie nodig van je energieleverancier. Door een maatregel als het isoleren van het huis daalt je energieverbruik al aanzienlijk. Kies je voor zonnepanelen? Dan wek je zelfs gratis energie op en ben je veel minder kwijt aan je energierekening.

Gunstig voor je woningwaarde

Daarnaast zijn energiebesparende maatregelen goed voor je woningwaarde. Je woning wordt er energiezuiniger van, wat betekent dat je een gunstiger energielabel krijgt. Het energielabel is een label dat aangeeft hoe energiezuinig jouw huis is. Wanneer je je woning zou verkopen, moet je die informatie delen met toekomstige (potentiële) kopers. Hoe gunstiger je energielabel, hoe aantrekkelijker je woning zal zijn voor kopers. Het kan je woningwaarde laten stijgen.

Subsidie energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen zijn extra aantrekkelijk doordat voor sommige maatregelen subsidies beschikbaar zijn. Vanuit de Rijksoverheid kun je bijvoorbeeld subsidies krijgen voor een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel en een biomassaketel. Je kunt deze subsidie voor energiebesparende maatregelen aanvragen na de aankoop en installatie van de apparaten. De aanvraag kun je indienen via Mijn.RVO.nl.

Je kunt informeren bij je gemeente of je in aanmerking komt voor een subsidie voor energiebesparende maatregelen. De overheid heeft ook een handige website om dit te controleren.

Voor het plaatsen van isolatiemateriaal bestaat helaas geen subsidie.

Subsidie voor zonnepanelen?

Ook voor zonnepanelen bestaat een gunstige regeling. Je betaalt namelijk in 2024 geen btw over zonnepanelen. Dat scheelt je 21% van de aankoopprijs.

Bovendien bestaat voor zonnepanelen de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de energieleverancier energie van jou terugkoopt als je door de zonnepanelen meer stroom opwekt dan je nodig hebt. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Deze regeling is verlengd tot 1 januari 2025 en wordt naar verwachting tussen 2025 en 2031 afgebouwd.

Verduurzaming meefinancieren in je hypotheek

Het is mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypotheek. Sterker nog, je kunt zelfs meer lenen als je energiebesparende maatregelen treft. Je maandelijkse hypotheeklasten zullen daarmee stijgen, maar je energierekening valt juist lager uit.

Je hypotheek mag maximaal 100% van de woningwaarde zijn. Maar als je een deel van de hypotheek gebruikt voor verduurzaming, kun je meer lenen. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van het energielabel voor je woning. Hoe slechter het huidige energielabel van je huis, hoe meer extra hypotheek je kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen.

Je bestaande hypotheek verhogen

Heb je al een hypotheek maar wil je jouw huis toch graag energiezuiniger maken? Dan is het verhogen van de hypotheek misschien iets voor jou. Ook op die manier kun je een beroep doen op de extra hypotheekruimte, mits je aan de voorwaarden daarvoor voldoet.

Klaar voor een groener huis?

Je kunt dus bijdragen aan een beter milieu en ook nog eens flink besparen op je energierekening met energiebesparende maatregelen. Daarmee draag je je steentje bij aan het milieu, krijg je een gunstig energielabel, ervaar je meer wooncomfort en kun je flink besparen op je energierekening. Een win-win-win-win-situatie!

Wil je meer weten over energiebesparende maatregelen? Neem contact op met een hypotheekadviseur. Die kan je precies uitleggen wat jouw mogelijkheden zijn en hoe je deze maatregelen het beste kunt financieren.

Maak direct een vrijblijvende afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Hypotheek meenemen

Meenemen Hypotheek meenemen, hoe werkt dat? Stel: jij wilt je woning verkopen en een nieuw woning kopen. Wat kun je dan...

Lees meer

Hypotheek oversluiten

Oversluiten Hypotheek oversluiten? Zo werkt dat! Als je voor je huidige hypotheek een hoge rente betaalt, kun je met...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!