Starterslening
Extra lenen naast je maximale hypotheek?

Laatst bijgewerkt: 05 februari 2024

Starterslening

Hoera, je hebt je eerste huis gevonden. Maar het ligt net buiten je financiële mogelijkheden. Moet je dan maar stoppen met dromen en op zoek gaan naar een ander huis? Nee hoor, niet altijd! In een groot aantal gemeenten in Nederland worden starters geholpen met de Starterslening. De Starterslening kan je op een verantwoorde wijze het financiële extraatje geven om dat eerste huis wél te kunnen kopen.

Wat is een Starterslening?

Een Starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek die je bij een geldverstrekker afsluit. Het overbrugt het verschil tussen jouw maximale hypotheek en de prijs van het huis. De Starterslening wordt aangeboden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en is aan te vragen bij deelnemende gemeenten. 

Hoe werkt een Starterslening?

De Starterslening bestaat uit twee delen:

• De Starterslening: een leendeel waarop je annuïtair aflost
• De Combinatielening: een leendeel dat oploopt tijdens de eerste 3 jaar

Voor beide delen heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. En toch begin je met het aflossen van de Starterslening vanaf de start. Je merkt hiervan de eerste 3 jaar niets in je maandlasten omdat de aflossing in die periode wordt betaald vanuit de Combinatielening. Dit is de reden dat Combinatielening oploopt in de eerste periode.

Na de eerste 3 jaar betaal je voor de Starterslening en de Combinatielening elke maand rente en aflossing. De rente van de Starterslening is fiscaal aftrekbaar (je krijgt hiervoor hypotheekrenteaftrek). De rente van de Combinatielening is niet fiscaal aftrekbaar.  

Voorwaarden Starterslening

Om voor een Starterslening in aanmerking te komen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen en een aantal kenmerken om rekening mee te houden:

  • Je kunt alleen een Starterslening aanvragen als dit het eerste huis is dat je ooit hebt gekocht.
  • De Starterslening bedraagt maximaal 20% van de verwervingskosten van het huis
  • Het maximale bedrag van de Starterslening is ongeveer € 30.000,-
  • Het afsluiten van Nationale Hypotheek Garantie op zowel de reguliere hypotheek als de Starterslening is verplicht. Je kunt dus alleen een Starterslening krijgen als je een NHG-hypotheek hebt.
  • De rente voor de reguliere hypotheek staat vaak voor 15 jaar vast.
  • De looptijd van de Starterslening is 30 jaar.

De exacte voorwaarden zijn per gemeente verschillend. Vraag dus altijd naar de voorwaarden en laat je goed adviseren!

Kosten Starterslening

Het afsluiten van een Starterslening brengt ook kosten met zich mee. Naast de kosten voor je reguliere hypotheek (rente en aflossing) moet je rekening houden met:

• Afsluitkosten voor de Starterslening: € 750,-
• De eenmalige kosten voor NHG (borgtochtprovisie = 0,6% van de koopsom)
• Kosten voor de hypotheekakte (notariskosten)
• Kosten voor de hypotheekadviseur

Hertoetsing

Het uitgangspunt van de Starterslening is dat je in de toekomst meer gaat verdienen. Na 3 jaar begin je daarom met het betalen van rente en aflossing. Is jouw inkomen na 3 jaar niet gestegen of zelfs gedaald dan kun je een hertoets aanvragen.

Met een hertoets wordt beoordeeld of je het afgesproken maandbedrag kunt betalen. Als dit niet het geval is, wordt het bedrag voor de komende periode verlaagd. Na 3, 6, 10 en 15 jaar is er een nieuwe hertoets mogelijk. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Starterslening in jouw gemeente beschikbaar?

De Starterslening wordt niet in elke gemeente aangeboden. Elk jaar wisselt het aantal aangesloten gemeenten dat deze regeling aanbiedt. In 2024 zijn er ruim 325 gemeenten waar je een Starterslening kunt aanvragen. Wees er wel snel bij, er is jaarlijks maar beperkt geld beschikbaar voor Startersleningen.

De exacte voorwaarden en kenmerken zijn per gemeente verschillend.  Informeer dus altijd bij jouw gemeente of ze de Starterslening aanbieden en onder welke voorwaarden.

Benieuwd of jouw gemeente een starterslening aanbiedt? Dit kun je controleren op de website van het SVn.

Hoe vraag ik een Starterslening aan?

Een Starterslening kun je zelf aanvragen via de gemeente. Wij raden je aan, gezien de complexiteit van het onderwerp, om dit samen met een hypotheekadviseur te doen. Zo weet je exact wat je aangaat en of een Starterslening wel gunstig is in jouw situatie. 

Zoek hier de hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en maak direct een gratis afspraak voor een oriënterend gesprek.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Hypotheek afsluiten na 65 jaar

Hypotheek afsluiten na 65 jaar Hypotheek afsluiten na 65 jaar Veel mensen denken dat je op latere leeftijd geen nieuwe...

Lees meer

Huis kopen of huren

Kopen of huren? Huis kopen of huren? Als starter op de huizenmarkt kom je vaak voor een dilemma te staan. Waar doe je...

Lees meer

Hypotheekvormen

Over hypotheekvormen Hypotheekvormen: welke is geschikt voor mij? Wanneer je een hypotheek afsluit, kun je kiezen uit...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!