Starterslening
Extra lenen naast je maximale hypotheek?

Laatst geüpdate: 21 december 2021

Starterslening

Je hebt je eerste huis gevonden. Maar het ligt net buiten je financiële mogelijkheden. Stoppen met dromen en op zoek naar een ander huis? Dit hoeft niet altijd! In een aantal gemeenten in Nederland worden starters geholpen door middel van de Starterslening.

De Starterslening kan je op een verantwoorde wijze net het financiële extraatje geven om dat eerste huis wél kunnen kopen.

Wat is een Starterslening?

Een Starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek die je bij een geldverstrekker aangaat. Het overbrugt het verschil tussen jouw maximale hypotheek en de prijs van het huis. De Starterslening wordt aangeboden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en is aan te vragen bij deelnemende gemeenten. 

Hoe werkt een Starterslening?

De Starterslening bestaat uit twee delen:

 • De Starterslening: een deel dat annuïtair wordt afgelost
 • De Combinatielening: een deel dat oploopt

Voor beide delen heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. En toch begin je met het aflossen van de Starterslening vanaf de start. Je merkt hiervan de eerste 3 jaar niets in je maandlasten omdat de aflossing in die periode wordt betaald vanuit de Combinatielening. Dit is de reden dat Combinatielening oploopt in de eerste periode.

Na de eerste 3 jaar betaal je voor de Starterslening en de Combinatielening elke maand rente en aflossing. De rente van de Starterslening is fiscaal aftrekbaar (hypotheekrenteaftrek). De rente van de Combinatielening is niet fiscaal aftrekbaar.  

Voorwaarden Starterslening

Om voor een Starterslening in aanmerking te komen zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen en een aantal kenmerken om rekening mee te houden:

 • Het is het eerste huis dat je gaat kopen
 • De Starterslening bedraagt maximaal 20% van de verwervingskosten van het huis
 • Het maximale bedrag van de Starterslening is ongeveer € 30.000,-
 • Het afsluiten van Nationale Hypotheek Garantie op zowel de ‘reguliere hypotheek’ als de Starterslening is verplicht
 • De rente van de ‘reguliere hypotheek’ staat veelal voor 15 jaar vast
 • De looptijd van de Starterslening is 30 jaar

De exacte voorwaarden zijn per gemeente verschillend. Vraag dus altijd naar de voorwaarden en laat je goed adviseren!

Kosten Starterslening

Het afsluiten van een Starterslening brengt ook kosten met zich mee. Naast de kosten van je ‘reguliere hypotheek’ moet je rekening houden met:

 • Afsluitkosten Starterslening € 750,-
 • Borgtochtprovisie NHG (0,6% koopsom)
 • Kosten hypotheekakte (notaris)
 • Kosten hypotheekadviseur

Hertoetsing

Het uitgangspunt van de Starterslening is dat je in de toekomst meer gaat verdienen. Na 3 jaar begin je daarom met het betalen van rente en aflossing. Is jouw inkomen na 3 jaar niet gestegen of zelfs gedaald dan kun je een hertoets aanvragen.

Met een hertoets wordt beoordeeld of je het afgesproken maandbedrag kan betalen. Indien dit niet het geval is dan wordt het bedrag voor de komende periode verlaagd. Na 3, 6, 10 en 15 jaar is er een hertoets mogelijk. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Starterslening in jouw gemeente beschikbaar?

De Starterslening wordt niet in elke gemeente aangeboden. Elk jaar wisselt het aantal aangesloten gemeenten dat deze regeling aanbiedt. In 2022 zijn er ruim 200 gemeenten waar je een Starterslening kunt aanvragen. Wees er wel snel bij, er is jaarlijks maar beperkt geld beschikbaar voor Startersleningen.

De exacte voorwaarden en kenmerken zijn per gemeente verschillend.  Informeer dus altijd bij jouw gemeente of ze de Starterslening aanbieden en onder welke voorwaarden.

Benieuwd of jouw gemeente een starterslening aanbiedt? Dit kun je controleren op de website van het SVn.

Hoe vraag ik een Starterslening aan

Het aanvragen van een Starterslening kun je zelf doen via de gemeente. Wij raden je aan, gezien de complexiteit van het onderwerp, om dit samen met een hypotheekadviseur te doen. Zo weet je exact wat je aangaat en of een Starterslening wel gunstig is in jouw situatie. Zoek hier de hypotheekadviseurs bij jou in de buurt en maak direct vrijblijvend een gratis afspraak voor een oriënterend gesprek.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Hypotheek afsluiten na 65 jaar

Hypotheek afsluiten na 65 jaar Hypotheek afsluiten na 65 jaar Veel mensen denken dat je op latere leeftijd geen nieuwe...

Lees meer

Huis kopen of huren

Kopen of huren? Huis kopen of huren? Als starter op de huizenmarkt kom je vaak voor een dilemma te staan. Waar doe je...

Lees meer

Hypotheekvormen

Over hypotheekvormen Hypotheekvormen. Welke is geschikt voor mij? Wanneer je een hypotheek afsluit, kun je kiezen uit...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!