Werkzaamheden hypotheekadviseur

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2023

Wat doet een hypotheekadviseur voor mij?

Veel mensen vragen zich af wat een hypotheekadviseur precies voor ze doet. Hier zetten we dat op een rij. 

De rol van een een hypotheekadviseur is groter dan vaak wordt gedacht. Hij houdt zich bezig met de volgende 6 zaken.

Wat is haalbaar?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe woning is de eerste vraag of jouw wens ook haalbaar is. De hypotheekadviseur rekent uit wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Ook als je jouw huidige hypotheek wilt wijzigen, berekent de adviseur of dat mogelijk is.

Wat wil jij?

Heb je een woning gekocht of besloten dat je jouw hypotheek wilt aanpassen, dan begint het echte advieswerk. Voordat de hypotheekadviseur daarmee kan beginnen, worden al jouw financiële gegevens op een rij gezet. Ook is het van belang dat de adviseur weet wat jouw toekomstplannen zijn en hoe je tegenover risico staat als er onverwachte dingen gebeuren.

Welke producten en regelingen?

Nu de hypotheekadviseur jouw situatie kent en weet wat jij wil, helpt deze jou om te kiezen uit de verschillende hypotheekvormen, rentevaste perioden, hypotheekvoorwaarden, en verzekeringen. Daarbij worden verschillende varianten naast elkaar gezet, zodat je kan zien wat de verschillen tussen de ene en de andere variant zijn. Ook checkt de adviseur of je in aanmerking komt voor een Starterslening of de Nationale Hypotheek Garantie.

Als je een onafhankelijke adviseur inschakelt, helpt deze je om de hypotheekverstrekker te selecteren die goed past bij jouw persoonlijke situatie. Lees ook het artikel: Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank?

Wat worden je woonlasten?

Heb je met de hypotheekadviseur alle keuzes gemaakt, dan berekent deze exact wat jouw woonlasten worden. Je hebt nu scherp wat je kwijt gaat zijn aan je hypotheek, verzekeringen en alle bijkomende kosten.

Regelen maar!

De laatste stap is het regelen dat alles in orde komt. Dat lijkt eenvoudig, maar is altijd een tijdrovende klus die secuur moet worden uitgevoerd. Ook dat is meestal een taak van de hypotheekadviseur. Scheelt jou een hoop tijd en stress.

Op blijven letten!

Nadat alles geregeld is, houdt de adviseur voor jou in de gaten of alles goed loopt, blijft hij bereikbaar voor vragen en zal periodiek contact onderhouden om te controleren of alles nog naar wens is.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Onafhankelijk vs bank?

Onafhankelijk vs bank? Onafhankelijk hypotheekadvies of naar de bank? Een hypotheek afsluiten is een belangrijke financiële...

Lees meer

Wie zijn er betrokken?

Wie zijn er betrokken? Wie kom je allemaal tegen bij het afsluiten van je hypotheek? Bij het afsluiten van je hypotheek...

Lees meer

Wat kost hypotheekadvies?

Wat kost hypotheekadvies? Wat zijn de kosten voor hypotheekadvies en wat levert het op? Een hypotheek afsluiten kost...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!