Tips & tricks voor een opgeruimd huis

Publicatie:

Tips & tricks voor een opgeruimd huis

Het nieuwe jaar met een nieuwe frisse start willen beginnen is volgens mij een gevoel dat iedereen wel kent als het 1 januari is geweest. Die frisse start kan op veel gebieden plaats vinden: gezonder leven, stoppen met roken, meer sporten, noem maar op. In dit geval hou ik het dicht bij huis: het nieuwe jaar fris beginnen met een opgeruimd huis!

Declutter

De meest effectieve maar niet de meest populaire manier om een opgeruimd huis te creëren is: declutter ofwel ‘ontspullen’. Kijk eens met een kritische blik naar je keukenkastjes, kledingkasten of badkamermeubel. Voordat je vol goede moed begint om hier enig systeem in aan te brengen zodat je voortaan meteen kunt vinden wat je zoekt, zul je toch ook dingen moeten wegdoen. Kleding die je al een paar jaar niet gedragen hebt, levensmiddelen die over tijd zijn en uitgedroogde make-up: weg ermee. Om niet overweldigd te raken, kun je het beste een ruimte per keer aanpakken.

Organiseer

Behalve de spullen die gewoon weg kunnen (naar de stort of naar de kringloop) zijn er ook spullen die op een ‘verkeerde’ plek staan. Waarom ligt er een tube tandpasta in de keukenla of een stapel tijdschriften in je kledingkast? Dit zijn misschien wat overtrokken voorbeelden maar je snapt wat ik bedoel. Leg dingen die ergens liggen waar ze niet thuishoren, meteen op de goede plek. Dus die tube tandpasta verhuist naar de badkamer en de tijdschriften naar een lectuurbak of als je er klaar mee bent, naar het oud papier.

Berg op

Na deze handelingen kun je je kasten en/of lades een georganiseerde look gaan geven. Zorg dat je plastic dozen hebt, oude schoenendozen, glazen potten enz. zodat je nu kunt beginnen met alles overzichtelijk in een doos of pot te doen. Als je doorzichtige containers gebruikt kun je gelijk zien wat erin zit anders plak je er een label op met de inhoud.

Ook leuk om te lezen: Hoe je huis inrichten met een klein budget

Nooit met lege handen naar boven

Als je toch naar boven loopt (of naar beneden) neem dan gelijk de spullen mee die op de trap of in de gang staan in afwachting van de juiste plek. Als je het maar vaak genoeg doet wordt dit een automatisme.

Ruim ’s avonds op

Je hebt er niet altijd zin in aan het eind van de dag maar maak er een gewoonte van na het eten de vaat in de afwasmachine te zetten of tenminste in de gootsteen en het kinderspeelgoed of je eigen ‘rommel’ op te ruimen. Ik zie er vaak tegenop maar het is zo heerlijk ‘s morgens in een opgeruimde kamer/keuken te komen dat de beloning groter is dan de moeite die het kost.

Iets erin, iets eruit

Om je huis opgeruimd te houden is het goed je zoveel mogelijk aan deze regel te houden. Komt er iets nieuws je huis in, doe dan ook iets vergelijkbaars weg. Dat is niet altijd eenvoudig maar de belangrijkste regel is wel: als je niet zoveel koopt hoef je ook niet zoveel op te ruimen.