Hoe kun je geld besparen tijdens het verbouwen van een huis?

Publicatie:

Hoe kun je geld besparen tijdens het verbouwen van een huis?

Goed voor de bouwvakkers zorgen tijdens de verbouwing van een huis

Voorzichtig loop ik de trap op met een afwasteiltje vol met een pot koffie, 3 papieren bekers, een potje melk, suiker en bastogne koeken. Hier en daar ontwijk ik een verdwaalde spijker en ik loop op het gelach af. Ik klop op de deur en ik roep hard: ‘koffie!’ Nadat ik ‘ja’ hoor, doe ik de deur open en kijk ik tegen een steiger aan.

Boven op de steiger staan drie Poolse mannen, bezweet en onder het stof van het plafond wat ze aan het slopen zijn. Ze mompelen iets wat ik opvat als ‘dank je wel’ en ik doe de deur weer dicht. Het gezellige geklets en gelach gaat weer verder, evenals na de koffie, het harde werken.

Terug naar beneden, naar het senseo apparaat voor de volgende lading koffie. Dit keer pak ik een kratje en vul het met koffie, bekers en koeken.

Buiten zet ik een paar klapstoelen, vol met verse verfvlekken, tussen een oude wc-pot en iets wat op een wastafel lijkt. ‘Koffie!’ roep ik de woonkamer in. Even later zitten de aannemer, de loodgieter, de elektricien, mijn vader en ik met een bakkie koffie in onze handen in de tuin.

Er wordt gevraagd of de Poolse mannen geen koffie willen. Jawel, zeg ik, maar ze wilden iets afmaken, dus drinken ze boven hun koffie. Vanmiddag drinken ze we met ons koffie mee.

Ondertussen worden er nog wat bouwtechnische vraagstukken voorgelegd, de krant wordt gelezen en er wordt gelachen. Ik zit oprecht te genieten. De zon schijnt, iedereen doet wat hij moet doen, ons huis wordt steeds een stukje mooier en ik vind het geweldig dat ik ‘one of the guys’ ben.

Geen van de mannen kende elkaar, tot een paar dagen geleden, toen ik ze allemaal samenbracht in ons nieuwe huis. Ieder goed in zijn eigen vak.

Vakmensen voor de verbouwing van een huis

Waarom ik zelf de vakmensen heb uitgezocht en niet door de aannemer heb laten kiezen? Omdat ik nu mensen om me heen heb verzameld die weten hoe IK in elkaar zit en waar ik van weet hoe ik iets moet uitleggen of vragen. Op die manier wordt het precies zoals ik het in mijn hoofd heb.

Betekent dit dat er helemaal niks is misgegaan? Nee hoor, ik heb ook een paar keer flink staan schreeuwen buiten, omdat het niet goed ging. Maar redelijk snel daarna was ik weer rustig en zag ik de voordelen in plaats van de nadelen. En achteraf ben ik blij dat die dingen zo gegaan zijn, want het is veel mooier geworden op deze manier.

Voorbereiding is het halve werk bij de verbouwing van een huis

Vanaf het moment dat wij het voorlopig koopcontract hadden getekend, ben ik begonnen met het samenstellen van de kleuren, materialen en indelingsplannen per kamer. Daardoor wist ik wat ik allemaal moest aanschaffen en welke mensen ik nodig had om dit te kunnen realiseren. Maar ook wat ik zelf zou kunnen doen.

Wanneer je dit lastig vindt, kun je altijd hulp inschakelen.

Geld besparen tijdens de verbouwing van een huis

In eerste instantie deed ik dit om geld te besparen, maar toen we eenmaal bezig waren merkte ik hoe leuk ik dit vond! Zelf bouwen en meehelpen aan ons droomhuis was echt heel gaaf! Natuurlijk was ik ook koffiejuf, budgetcoach en opruimgoeroe. Ik heb de elektricien en stukadoor geholpen en daar weer heel veel van geleerd. Misschien dat ik de volgende keer nog wel meer zelf zou kunnen doen. Ook van de schilder heb ik veel geleerd, eerst noodgedwongen, maar achteraf ben ik zo blij en trots dat ik al het schilderwerk zelf heb gedaan. Dit heeft ook veel geld bespaard en ik heb er ontzettend veel van geleerd.

Materialen inkopen met korting om geld te besparen

Onze voorbereidingsfase was in het voorjaar. En laten de bouwmarkten, tegelbedrijven en speciaalzaken nu net met alle feestdagen (denk aan Pasen, Hemelvaart, Pinksteren) kortingsacties hebben.

Ook hier heb ik van geprofiteerd: liters verf heb ik van te voren ingekocht en er wekenlang mee achterin mijn auto mee rondgereden. In het oude huis wilde ik dit niet neerzetten, omdat die zo leeg mogelijk moest zijn voor de verkoop. Ook hier zijn ontzettend veel trucjes voor en daar kunnen vastgoedstylisten je goed bij helpen.

Het badmeubel en de toiletten werden wat lastiger om in mijn auto op te slaan ;), maar deze heb ik op afroep laten zetten bij de leveranciers. Hetzelfde geldt voor de vloeren. Maar alles heb ik wel in de kortingsperiode aangeschaft.

Zoveel mogelijk voorbereiden voor het verbouwen van een huis

Aangezien ons oude huis zo leeg mogelijk moest zijn, heb ik ook al ons gereedschap gesorteerd, uitgezocht en aangevuld waar nodig was. Zodra we de sleutel kregen had ik al het gereedschap bij de hand.

Hetzelfde geldt voor het koffiezetapparaat, de goede oude senseo. Ook deze, inclusief koffiepads, suiker, melk en niet te vergeten de kluskoeken, had ik van te voren in huis gehaald.

En daar waren de mannen misschien nog wel het meest blij om: de koffie was goed geregeld.

En ik?

Ik genoot het meest van het ‘one of the guys’ gevoel tijdens de koffiepauzes in de zon, kijkend naar hoe ons huis steeds een beetje mooier werd.

Tip

  • vóór dat je de sleutel hebt is het handig om je plan klaar te hebben, vraag desnoods aan de oude bewoner of je alvast de maten mag opnemen van de verschillende ruimtes.
  • rond de feestdagen geven de bouwmarkten altijd korting.
  • verzamel zelf mensen om je heen.
  • bereid zoveel mogelijk voor, ook in kleine dingen zoals koffiepads in huis halen en gereedschap nakijken.