Zo maak je een slimme budgetplanning voor je verbouwing

Publicatie:

Zo maak je een slimme budgetplanning voor je verbouwing

De kosten van een verbouwing lopen al gauw op en je zal niet de eerste zijn waar het budget niet toereikend blijkt. Alles staat of valt met een goede planning voor je budget. Lees hier enkele waardevolle inzichten en tips voor een slimme budgetplanning tijdens je verbouwing en ontdek hoe je de kosten kunt beheersen zonder concessies te doen aan kwaliteit.

Start met een goede inventarisatie

Misschien niet de leukste stap maar wel de belangrijkste: start met een goed overzicht van de huidige staat van je huis. Dit kan bijvoorbeeld door een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Hiermee heb je meteen zicht op de prioriteiten en een indicatie van de kosten die je gaat maken om de eerste problemen te verhelpen. Ook zie je wat er op de langere termijn nog moet gebeuren waardoor je een realistische tijdlijn kunt bepalen en je voorkomt dat je later te weinig geld blijkt te hebben.

Bepaal je budget en een goede reserve

Een budget vaststellen doe je door een begroting te maken van de punten die uit de bouwkundige keuring komen en de wensen die je hebt om de woning aan te passen naar je eigen smaak. Belangrijk is dat je begroting ruim genoeg is, kosten stijgen hard dus zet alle posten ruimer in zodat je niet wordt verrast met een prijsstijging. Het is belangrijk om een buffer op te nemen in je budget. Vooral bij een grote verbouwing van een ouder huis zijn er zaken die onvoorzien zijn en die tijdens de verbouwing naar voren komen. Dankzij een goede buffer kun je deze kosten opvangen.

Wees slim met het kopen van spullen en onderhandel over de prijs

Neem per onderdeel van je begroting ruim de tijd om goed onderzoek te doen naar de prijs. Het kan nuttig zijn om te kijken in verschillende zaken, op internet en in outlets. Probeer ook altijd te onderhandelen als je een grote aankoop doet zoals een keuken of badkamer. Zo kun je ervoor zorgen dat je gaat besparen op het bedrag dat je hebt begroot en ontstaat er wat ruimte waar je later die mooie bank van kan kopen die eerst niet in het budget paste.

Wat kun je zelf doen?

Bij een grote verbouwing moeten er heel veel soorten klussen gedaan worden. Wees kritisch op wat je misschien best zelf kunt doen. Denk aan slopen, schilderen en een vloer leggen. Besteed ingewikkelde zaken uit die je nog nooit hebt gedaan en die een risico vormen als ze fout gaan. Dat zijn zaken zoals een muur wegbreken, het dak vervangen, een aanbouw zetten en elektra- en loodgieterswerk. Bespaar niet op de kosten van een goede vakman. Voor een lage prijs wordt het werk vaak afgeraffeld en ben je achteraf niet tevreden met het eindresultaat. Zonde, als het om je droomhuis gaat!

Zorg er tot slot voor dat je tijdens de verbouwing continu grip houdt op je budget. Zijn er kosten definitief? Voer de exacte bedragen in. Zo kun je zien of je op koers blijft voor de hele verbouwing en voorkom je dat je geld op is voordat het huis klaar is.