Handige tips voor het inrichten van kleine ruimtes

Publicatie:

Handige tips voor het inrichten van kleine ruimtes

Superblij ben je met je eerste ‘echte’ huis: het is gezellig maar niet erg groot. Dat laatste hoeft helemaal geen probleem te zijn als je tenminste slim te werk gaat met de inrichting. Misschien denk je dat je in een kleine kamer ook voor kleine meubels moet kiezen maar je kunt beter een fijne grote bank kopen (die nog wel in de ruimte past natuurlijk) dan allemaal losse meubeltjes. Dat oogt namelijk veel rustiger. En rust is wat je wilt creëren in een ruimte die niet al te groot is.

Dat doe je natuurlijk door het aantal meubels en accessoires te beperken. Dat bekent niet dat je puur minimalistisch te werk moet gaan of het moet je favoriete stijl zijn. Geef een paar mooie objecten een ‘ereplaats’ en berg minder leuke spulletjes op in rieten manden of dozen.

Welke meubels?

Kies voor multifunctionele meubels die extra opbergruimte bieden zoals bijvoorbeeld een bijzettafel die tevens opbergmand is of een bed met lades eronder. Vergeet ook niet de muren te benutten. Denk aan een mooie hoge kast en/of planken aan de muur. Dat neemt bijna geen vloerruimte in beslag maar levert wel ruimschoots plaats voor allerlei spullen. Koop ook liever meubels op pootjes in plaats van dat ze direct op de grond rusten. Dat geeft ‘lucht’ en ziet er ruimtelijker uit omdat je eronder door kunt kijken. Een uitschuifbare eettafel en een paar extra klapstoelen kunnen een goede oplossing zijn als je tijdens een gezellig etentje meer mensen wilt kunnen ontvangen.

Ook leuk om te lezen: Upcycling van je oude meubels

Ga de hoogte in

Benadruk de verticale lijnen in de kamer. Op die manier wordt je oog omhooggetrokken en lijkt de kamer hoger. Dat kun je doen door planken boven elkaar op te hangen, zoals al eerder gezegd maar ook met gordijnen die de volledige lengte van de muur beslaan. Een of meerdere muren behangen met behang in een verticale streep is ook een leuke en decoratieve manier om dit ruimtelijke effect te creëren.

Kleurgebruik

Over het algemeen wordt er geadviseerd lichte kleuren te gebruiken in kleine ruimtes. Persoonlijk vind ik dat je gerust een aantal donkere kleuren kunt toepassen als die kleuren je voorkeur hebben. Zo heb ik de hal in mijn huis die niet superruim is antracietgrijs geverfd inclusief het plafond. Het effect is heel warm en chique. Het mooie van een donkere kleur is bovendien dat een felle- of pastelkleur daar prachtig tegen uit komt.

Accessoires

Het feit dat je niet overdadig veel ruimte hebt, betekent niet dat er geen plaats is voor persoonlijke items.  Integendeel, je wilt je huis juist een unieke uitstraling geven. Dat kun je onder andere doen door de muren te gebruiken voor het ‘tentoonstellen’ van posters, familiefoto’s of prenten gevonden in de kringloop. Hang ook op tactische plekken spiegels op. Naast dat ze heel decoratief kunnen zijn, brengen ze ook extra licht in de ruimte door het daglicht te weerkaatsen.

Je zult merken dat je met de nodige creativiteit van een kleine ruimte een gezellige en functionele woonplek kunt maken. Door goed na te denken over het gebruik van kleuren, flexibele meubels te kiezen en de verticale ruimte van je muren te gebruiken kun je zelfs de kleinste ruimte omtoveren tot een waar woonparadijs(je).