Upcycling: vernieuw je oude meubels

Publicatie:

Upcycling: vernieuw je oude meubels

In deze wereld gaan duurzaamheid en creativiteit hand in hand. Upcycling is een opkomende trend die niet alleen het milieu ten goede komt, maar ook een unieke uitdrukking van persoonlijke stijl mogelijk maakt. Upcycling, het proces van het omvormen van oude of afgedankte voorwerpen tot iets nieuws en waardevols, biedt een verfrissende kijk op meubelrenovatie. Misschien heb jij nog wel items staan waar je na het lezen van dit blog ineens nieuwe ideeën voor hebt!

Tips voor het vinden van geschikte meubelstukken

  • Begin altijd in je eigen huis: wil je een nieuwe tafel? Misschien is je vorige blad eigenlijk nog goed. Die kun je zo goed transformeren! Kijk naar maat en model en niet naar stijl. Want juist die kun je helemaal aanpassen.
  • Vraag vrienden en familie: vaak zie je dat iemand die je kent geen plek meer heeft voor een meubelstuk maar het moeilijk vindt om hier afstand van te doen. Als jij vertelt wat je zoekt zul je zien dat er ineens iemand blijkt te zijn die dat heeft staan en heel blij is als jij het een tweede leven geeft!
  • Bezoek kringloopwinkels en tweedehands markten: tegenwoordig heb je in je eigen regio vaak al meerdere kringloopzaken! Loop er regelmatig even binnen of maak er een dagje uit van om er meerdere op 1 dag te bezoeken als je iets specifieks zoekt. Een oud meubel met karakter staat er vandaag misschien ineens tussen!
  • Kijk op straat: woon je in de stad? Vaak wordt er 1x per maand grofvuil opgehaald. Ga die dag naar een goede wijk in de stad en kijk wat er buiten staat. Je zult verbaasd zijn wat je tegenkomt en gratis mee kunt nemen!
  • Zoek online: op marktplaats, vinted en speciale websites kun je heel makkelijk zoeken in heel Nederland. Doordat je zoekgebied groter is, vind je veel makkelijker wat je zoekt!

Tips voor creatieve technieken

Natuurlijk kun je meubels altijd verven, maar er zijn nog veel meer interessante technieken die je kunt toepassen voor een veel originelere look. Zo kun je ook afbeeldingen en patronen aanbrengen en verzegelen met lijm. Denk aan vintage postzegels, krantenknipsels, of behang. Deze techniek noem je ook wel ‘Decoupage’. Als je hier vernis over aanbrengt kun je het ook tussendoor opschuren en weer opnieuw afwerken met vernis. Je krijgt dan een toffe, doorleefde oude look.

Wil je wel verven, denk dan eens aan een kleurverloop. Hiervoor werk je de kast eerst af in één kleur. Dat is de donkerste kleur. Als dit droog is breng je op 1/3e de tweede kleur aan. Dat is de lichte kleur. Werk dan verder naar beneden en werk met de lichte en donkere kleur nat in nat. Spoel als het verloop naar je zin is je kwast uit en schilder het laatste stukje weer in de donkere tint zodat het mooi aansluit op de 1/3e donkere kleur die je al had aangebracht. Voor het schilderen van een verloop gebruik je een brede verfkwast. Probeer het eens, je zult versteld staan van het resultaat!

Je kunt ook Upcycling toepassen door te werken met textiel. Denk aan (opnieuw) bekleden met stof. Om het echt optimaal duurzaam te maken kun je ook kiezen voor oude kleding, gordijnen en reststukken stof. Hiermee kun je het oude meubelstuk weer helemaal aanpassen in de stijl van je huidige interieur. Geweldig ook voor oude stoelen, banken en poefjes!

Tips voor een chique uitstraling

Wil je het allemaal niet te creatief, en juist een luxere look toepassen? Ook dan kun je Upcyclen. Er zijn verschillende merken met zeer mooi plakfolie op de markt. Denk aan houtlook, betonlook, stof en nog meer. In ontelbaar veel kleuren. Een goede kwaliteit folie is heel erg mooi en wordt veel toegepast voor nieuwe looks van keukens. Zelfs een blad kun je ermee doen. Gaaf voor een tafel bijvoorbeeld. Met een mooie houtnerf is het niet van echt te onderscheiden!

Heb je te maken met een bank, een klein kastje, poefjes of een tafel, kijk dan ook naar het onderstel. Als je die vervangt voor een mooie nieuwe uitvoering in bijvoorbeeld zwart staal of gepoedercoat goud, dan herken je jouw oude meubelstuk niet meer terug.

Eenmaal aan de slag zul je zien dat je er steeds meer plezier in krijgt en meubels met een heel ander oog gaat bekijken! Je zult niet de eerste zijn die het doorverkoopt en zo een leuk bedrag gaat bijverdienen met een hobby.