Het fundament van jouw nieuwbouwhuis begint bij een goede hypotheek. Bekijk deze ervaren hypotheekadviseurs

Meer weten over een hypotheek voor nieuwbouw lees meer

Verfijn je resultaat
Zoek op postcode of plaats
Locatie
Specialisatie

Afspraakmoment
Afspreken...
Taal
Afrekenmodel
Aanvullende diensten

Type adviseur

Geselecteerd:
Hypotheek nieuwbouw
Wis selectie

Hypotheek voor nieuwbouw; waar moet ik aan denken?

Je bent op zoek naar een nieuwe woning en twijfelt nog of je voor bestaande bouw wilt gaan of toch een nieuwbouwwoning wilt kopen. Wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning dan is het van tevoren handig om te weten waar je aan begint. Het traject van het verkrijgen van een nieuwbouwwoning gaat namelijk iets anders als dat van een bestaande woning. Waar moet je hierbij aan denken?

Meer

Allereerst is het goed om te weten dat er doorgaans behoorlijk wat tijd zit tussen de koop en oplevering van een woning. Afhankelijk van wanneer je je intekent op een nieuwbouwproject, kan hier zomaar een jaar tussen zitten. Wanneer je koopt aan het begin van een project, kan het zelfs nog enige tijd duren voordat er überhaupt een steen gelegd wordt. Voordat de bouw van de woningen begint moet er vaak eerst het merendeel aan te bouwen huizen verkocht zijn.

Verder is het van belang om te weten met welke kosten je in aanraking komt bij de aanschaf en tijdens de bouw van je nieuwe woning. Dit verloopt anders bij een bestaande woning waar je doorgaans rente en aflossing gaat betalen als je ook daadwerkelijk in de woning je intrek neemt.

Extra kosten bij nieuwbouwhuis

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis zijn er een aantal uitgaven die je waarschijnlijk al verwacht zoals, de aanleg van je tuin, het nodige schilderwerk het plaatsen van een keuken. Wat veel mensen niet weten is dat er ook voor de fysieke oplevering van je huis al kosten in het spel zijn. Dit zijn in hoofdzaak de zogenaamde bouwrente en hypotheekrente tijdens de bouw.

Bouwrente

Voordat jij de hypotheekakte hebt getekend, heeft de projectontwikkelaar reeds de nodige kosten gemaakt. Zo heeft hij de grond en het gereedmaken van de bouw moeten voorfinancieren. Hierover moet een vergoeding worden betaald, de zogenaamde bouwrente. Deze bouwrente wordt opgeteld bij de koopsom. Voor de oorspronkelijke koopsom vermeerderd met bouwrente wordt je hypotheek aangewend.

Hypotheekrente tijdens de bouw

Een andere kostenpost waarmee je te maken krijgt bij nieuwbouw voordat je nog een stap in je nieuwe woning hebt kunnen zetten, is de hypotheekrente tijdens de bouw. Zodra er met de bouw begonnen wordt ga je naar de notaris om de transport- en hypotheekakte van de grond te tekenen. Vanaf dit moment betaal je geen bouwrente meer. Wel ga je hypotheekrente betalen over het gedeelte dat is aangewend voor de koop van de grond. En vervolgens ga je rente betalen over het bedrag dat is opgenomen uit het bouwdepot. Dit is een rekening met een bedrag uitsluitend gereserveerd voor de verdere bouw en het meerwerk van je nieuwbouwwoning. Over het bedrag wat in het bouwdepot steeds aanwezig is, ontvang je wel weer dezelfde rente als de hypotheekrente die je betaald.

Advies over het afsluiten van een hypotheek voor nieuwbouw

Er zitten veel voordelen aan het kopen van een nieuwbouwhuis. Denk hierbij aan het feit dat je alles zelf in kunt richten, dat je een huis met goede isolatie hebt en dat er geen overdrachtskosten hoeven te worden betaald. Toch zitten er ook wel wat haken en ogen aan het kopen van nieuwbouw. De hypotheekadviseurs hierboven adviseren je graag over dit onderwerp. Kijk met wie jij echt een klik hebt.

Minder
Contact
Heb je vragen of opmerkingen over de dienstverlening van HypotheekAdvies.nl?

Stuur ons gerust een bericht!