Zo knap je de houten vloer van je nieuwe woning op
Heb je net een nieuwe woning gekocht en is deze voorzien van een houten vloer? Dat is goed nieuws! Houten vloeren zijn namelijk een prachtige toevoeging aan ieder interieur. Helaas kan het na verloop van tijd wat slijtage gaan vertonen. Denk aan krassen, deukjes, verkleuringen of doffe plekken. Gelukkig kun je echt hout gemakkelijk opknappen en weer een nieuw leven inblazen. In dit artikel ontdek je hoe je zelf lichte slijtage kunt aanpakken en wanneer het verstandiger is om een professional in te schakelen. De specialisten van Van Houdt Vloeren kunnen bijvoorbeeld een grondige renovatie uitvoeren. Dit kun je niet zelf doen, aangezien het de juiste apparatuur en technieken vereist.
Zelf kleine schade aanpakken
Als de slijtage van je houten vloer beperkt is tot kleine krassen of doffe plekjes, kun je dit vaak zelf oplossen. Begin met het goed reinigen van de vloer. Gebruik een stofzuiger om stof en vuil te verwijderen. Ga daarna met een vochtige doek en een milde houtreiniger over de vloer. Zorg ervoor dat je de doek niet te nat maakt, want water en hout zijn geen beste vrienden. Zodra het opgedroogd is, kun je oppervlakkige krassen behandelen met een houtpolish. Dit breng je aan met een zachte doek en wrijf je goed in om krassen te verminderen. Een polish of speciale olie kan ook plaatselijk de glans van je vloer herstellen.
lees ook:
De ultieme meerwaarde voor je tuin
Wanneer een professional inschakelen?
Als de vloer diepe krassen, deuken, grote doffen plekken of ernstige schade heeft, is het verstandiger om een professional in te schakelen. Het schuren en opnieuw afwerken van een houten vloer is namelijk een intensieve klus die precisie en ervaring vereist. Een professional heeft de juiste gereedschappen om je vloer weer als nieuw te maken zonder verdere schade te veroorzaken. Zo kunnen ze een houten parket vloer schuren zonder grote stofwolken achter te laten. Hierdoor heb je minder overlast en gaat de klus een stuk sneller. Door te schuren worden oppervlakkige beschadigingen en oude afwerklagen verwijderd. Vervolgens zal de specialist (indien nodig) gaten opvullen en reparaties uitvoeren. Tot slot wordt de vloer opnieuw behandeld met een beschermende laak olie, lak of wax. Dit proces zorgt ervoor dat de vloer weer jarenlang meegaat.
Lees ook:
Belang van regelmatig onderhoud
Om je vernieuwde houten vloer langer in topconditie te houden, moet je het goed onderhouden. Maak de vloer regelmatig schoon en laat het periodiek behandelen door een specialist. Op deze manier blijft jouw vloer er niet alleen prachtig uitzien, maar ben je ook super duurzaam bezig. Met de juiste verzorging is het namelijk veel minder snel toe aan vervanging.