Wat is mijn huis waard?

Publicatie:

Wat is mijn huis waard?

Dit lijkt een eenvoudige vraag, maar om verschillende redenen is het juist een zeer lastige vraag. Het is namelijk geen wetenschap om de waarde te bepalen en daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten waarden. Als er over de waarde van een huis wordt gesproken, gaat het meestal om het bedrag waar een huis voor verkocht kan worden. Deze waarde is niet te vergelijken met de te verzekeren waarde of met de WOZ-waarde van een huis. Voor het aanvragen van een hypotheek heb je juist de getaxeerde waarde nodig.

Hoeveel gaat mijn huis opleveren in de verkoop?

Een makelaar of een taxateur kan de verkoopwaarde voor je inschatten en vervolgens een vraagprijs bepalen. Het verkopen van een woning is een kwestie van vraag en aanbod. Hoe groot is de vraag naar jouw soort huizen in je regio en hoe groot is het aanbod? Bij verkoop is vooraf niet exact te bepalen waar je huis voor verkocht gaat worden. Wat de zogenaamde “gek” ervoor geeft is de verkoopwaarde van je huis. Een makelaar kan uit ervaring wel een verwachting uitspreken.

De vraagprijs is een strategisch bedrag

Bij het vaststellen van de vraagprijs speelt strategie een belangrijke rol. Het bedrag moet niet te hoog zijn om potentiële kopers niet af te schrikken. De vraagprijs moet ook niet te laag zijn. Te laag gaan zitten kan tot gevolg hebben dat je te lage biedingen binnenkrijgt. Er zijn verschillende strategieën om je huis zo goed mogelijk in de markt te zetten. Breek je hoofd hier zelf niet over en bespreek de opties met de verkoopmakelaar. De best mogelijke strategie is ook afhankelijk van de omstandigheden op de lokale huizenmarkt.

Huis laten taxeren na de aankoop

Je brengt een bod uit op een huis en de verkopers accepteren jouw bod. Gefeliciteerd met de aankoop, maar nu moet je de financiering nog regelen. Hiervoor schakel je een hypotheekadviseur in die ervoor zorgt dat je de beste deal sluit wat betreft de hoogte van de hypotheekrente en de overige voorwaarden. Een taxateur krijgt de opdracht om de waarde van je huis in te schatten. Hiermee wordt bepaald wat je maximaal kunt financieren met een hypotheek. Met een voorbeeld leggen we uit wat de taxatie voor de hypotheek belangrijk maakt.

Voorbeeld

Je hebt een huis gekocht voor een bedrag van €375.000. De koop is gesloten onder voorbehoud van de financiering. De vraagprijs voor het huis was €350.000, maar je moest overbieden om het huis te kunnen kopen. De bank waar je de hypotheek afsluit wil een taxatierapport ontvangen waaruit blijkt dat de getaxeerde waarde minimaal €375.000 bedraagt. Je kunt namelijk maar 100% van de waarde aan hypotheek krijgen.

Wat is de WOZ-waarde van een huis?

Jaarlijks krijg je van de gemeente een opgave van de WOZ-waarde. Dit is de geschatte waarde van het huis. De schatting gebeurt op afstand op basis van bekende gegevens over het huis. Het gaat bijvoorbeeld om de leeftijd en de vierkante meters aan inhoud van het huis. Deze waarde is bepalend voor bepaalde heffingen en belastingen.

Voor het verzekeren van het huis gaat het om de herbouwwaarde

We maken het nog lastiger, want er is ook nog een herbouwwaarde die van belang is voor het verzekeren van het huis. Als de woning door bijvoorbeeld een brand verloren gaat, moet je een bedrag uitgekeerd krijgen waarmee je het huis opnieuw kunt bouwen. Dit wordt dus de herbouwwaarde genoemd. Welk bedrag heb je nodig om het huis opnieuw op dezelfde plek te bouwen?

Je huis heeft dus verschillende soorten waarden voor verschillende doeleinden. Wist je dat je jouw huis kunt verbouwen of verduurzamen als de waarde van je huis hoger is dan de hypotheekschuld? Jouw hypotheekadviseur vertelt jou er graag meer over.