Wat gaat de huizenmarkt doen in de tweede helft van 2023?
De huizenprijzen zijn wel gezakt sinds vorig jaar, maar nog steeds zijn ze hoog. Zijn de inflatie en de gestegen hypotheekrente redenen voor een verdere daling van de huizenprijzen?
Het voorspellen van de huizenmarkt is geen wetenschap. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen. De ontwikkeling van de hypotheekrentes is ook afhankelijk van het beleid van de ECB. Onrust in de wereld kan de koers ook volledig omgooien. In z’n algemeenheid kunnen we wel verwachtingen uitspreken die realistisch zijn.
Hoe gaat de tweede helft van 2023 eruitzien?
De huizenprijzen zijn tot begin 2022 hard gestegen. Er waren jaren waarin de prijzen met meer dan 10% zijn gestegen ten opzichte van één jaar eerder. Door de sterke stijging van de hypotheekrente in de eerste helft van 2022 en door de hoge inflatie is de sterke stijging eruit. Naar verwachting blijven de huizenprijzen licht dalen in de tweede helft van 2023. Dat komt mede door het lage consumentenvertrouwen. Het kopen van een huis is een beslissing met een grote impact op het budget van de kopers. Als er te weinig vertrouwen in de markt is, zullen potentiële kopers voorzichtiger zijn met het kopen van een huis en met het afsluiten van een hypotheek.
De kapitaalmarktrente is de veroorzaker van de hogere hypotheekrente
De hypotheekrente is gekoppeld aan de kapitaalmarktrente. De kapitaalmarktrente was 0% eind 2021. Sindsdien is deze rente hard gestegen richting de 3%. Vooral in de periode van begin 2022 tot de zomer van 2022 hebben we gezien dat dit een groot effect had op de hypotheekrentes. Begin 2022 kon je nog een hypotheek afsluiten met een rentevaste periode van 10 jaar tegen een hypotheekrente van 1,75%. In de zomer van 2022 steeg deze rente naar ongeveer 4%. Sindsdien zijn de rentes ongeveer gelijk gebleven. De kapitaalmarktrente blijft fluctueren, maar de verschillen zijn zo klein dat je kunt zeggen dat ook deze ongeveer gelijk blijft.
De inflatie heeft ook effect op de hypotheekrente
Bij een verder oplopende inflatie kun je wachten op een hogere rente. Het verhogen van de marktrente is namelijk een manier van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie af te zwakken. De inflatie is nog steeds hoog, maar al aan het dalen. Dit is goed nieuws voor potentiële huizenkopers, want de ECB heeft hierdoor geen reden om de rentes verder te verhogen.
Consumenten staan te wachten aan de zijlijn
Door de hoge inflatie zijn consumenten voorzichtiger met het uitgeven van geld. Sinds begin dit jaar is het consumentenvertrouwen weer aan het stijgen, maar consumenten zijn nog steeds voorzichtig. Een huis kopen is een actie met een groot financieel effect op het besteedbare inkomen, dus het lage vertrouwen is negatief voor de huizenmarkt.
Samenvattend zorgen vooral de hoge hypotheekrente en de hoge inflatie voor een verdere daling van de huizenprijzen. Toch is het voor potentiële huizenkopers aan te raden om niet af te wachten aan de zijlijn. Huizenverkopers weten namelijk ook dat de lucht uit de huizenmarkt is en dat een mogelijke daling van de huizenprijzen niet uit te sluiten is. Dit zorgt voor een goed uitgangspunt om de onderhandelingen met verkopers aan te gaan.