Meer lenen met NHG in 2024 en een ruimere vrijstelling overdrachtsbelasting

Publicatie:

Meer lenen met NHG in 2024 en een ruimere vrijstelling overdrachtsbelasting

In 2023 kun je een huis met een NHG-hypotheek kopen tot een koopsom van €405.000. In 2024 zal het maximumbedrag omhoog gaan. Starters hebben ook nog recht op vrijstelling van de overdrachtsbelasting over een hoger bedrag in vergelijking met de vrijstelling in 2023. Dit betekent dat de kansen om een huis te kopen in 2024 zullen stijgen.

De huizenprijzen stijgen niet meer zo snel als enkele jaren geleden, maar ze stijgen nog steeds licht. Een logisch gevolg hiervan is dat de NHG-hypotheek ook beschikbaar wordt voor duurdere woningen. Deze regeling is bedoeld om verantwoorde woonfinanciering toegankelijk te maken voor een breder publiek.

Wat is de verandering met betrekking tot de NHG?

De Nationale Hypotheek Garantie is een vangnet voor huizenkopers voor het geval ze hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Als een huis om bepaalde redenen met een restschuld moet worden verkocht, kan deze restschuld worden kwijtgescholden. Je kunt een huis kopen met deze garantie als de koopsom niet hoger is dan €435.000 in 2024. Naast de beschermingsfunctie biedt NHG nog een voordeel: banken bieden een korting op de hypotheekrente voor deze hypotheken. Tot 1 januari 2024 kun je kiezen voor een NHG-hypotheek tot een koopsom van €405.000.

Verhoogde vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters

Huizenkopers onder de 35 jaar hebben recht op vrijstelling van de overdrachtsbelasting, wat neerkomt op een besparing van 2% van de koopsom van een huis. Er zijn echter voorwaarden: je mag de vrijstelling nog niet eerder hebben gebruikt en de koopsom van het huis mag niet hoger zijn dan €440.000. In 2024 zal de vrijstelling toe te passen zijn bij de aankoop van een huis tot maximaal €510.000.

Bij de aankoop van een huis wordt het energielabel belangrijker

Kopers van goed geïsoleerde huizen kunnen in 2024 een hogere hypotheek krijgen in vergelijking met kopers van niet-energiezuinige huizen. Het kopen van een huis met energielabel A of B resulteert in een €10.000 hogere maximale hypotheek in vergelijking met huizen met een slechter energielabel. Voor de meest energiezuinige huizen, de zogenaamde nul-op-de-meter-woningen, is het zelfs mogelijk om €50.000 extra te lenen. Dit beleid is gebaseerd op de gedachte dat huiseigenaren met een energiezuinig huis maandelijks minder uitgeven aan energiekosten.

Nog een huis kopen in 2023?

Besluit niet om de aankoop van een huis uit te stellen tot 2024 om de verkeerde redenen. Je kunt namelijk nu al een huis kopen want de voordelen van het kopen in 2024 gelden ook als je in 2023 een huis bezichtigt en een voorlopig koopcontract ondertekent. Deze voordelen zijn van toepassing op het moment van de overdracht van het huis op jouw naam, dat wil zeggen, wanneer je de notariële leveringsakte bij de notaris ondertekent. Als je in november een huis bezichtigt en vervolgens koopt, kan de overdracht plaatsvinden in 2024, en je zult nog steeds profiteren van de voordelen.

We willen je graag goed adviseren over de financiering van de aankoop. Door een hypotheek af te sluiten, zet je je maandelijkse lasten vast voor misschien wel 30 jaar. Alleen de beste hypotheek past bij jou.