Hoe geef je sfeer aan een nieuwbouwhuis?

Publicatie:

Hoe geef je sfeer aan een nieuwbouwhuis?

Een nieuwbouwhuis kopen, betekent over het algemeen een huis van tekening kopen. Het huis wordt als een ‘blank canvas’ opgeleverd en je moet nadenken over de keuken, de badkamer (als je niet voor de standaard badkamer gaat) en de vloer om maar wat te noemen.

Dan is eindelijk je huis klaar en je bent klaar om te verhuizen. De meubels komen en de dozen kunnen worden uitgepakt. Alles is lekker fris en nieuw maar eerlijk gezegd ook een beetje sfeerloos.

Tips & tricks

Toen ik, na altijd in oude, sfeervolle huizen gewoond te hebben, verhuisde naar een nieuwbouwwoning, was de grootste uitdaging: sfeer aanbrengen. Een uitdaging die ik trouwens met veel enthousiasme aanging. Hierbij wat tips & tricks die mijn huis van een sfeerloos nieuwbouwhuis omtoverde tot een warm en uitnodigend thuis.

Kleur op de muur

Kleur is een goede sfeermaker dus de muren (allemaal of slechts enkele) een kleur geven is een stap in de goede richting. Welke kleur je kiest is een kwestie van smaak. Neem staaltjes mee van de bouwmarkt om een beetje mee te ‘spelen’ en heb je een paar favoriete kleuren, bestel dan testers waarmee je ter plekke kunt zien wat deze kleur doet op de muur. Behalve met verf kun je ook met behang van een nietszeggende muur een eye catcher maken.

Planten

Planten zijn instant sfeermakers dus door wat planten neer te zetten, geef je je huis gelijk een fijne uitstraling. Zet ze niet overal verspreid neer maar creëer een of meerdere plantenhoekjes met planten in verschillende afmetingen. Wist je trouwens dat bepaalde planten ook goede ‘luchtzuiveraars’ zijn? Ze filteren schadelijke stoffen uit de lucht en geven zuurstof af.

Vloerkleed

In een standaard nieuwbouwhuis is de woonkamer vaak een rechthoekige ruimte met open indeling zonder geheimzinnige hoekjes & gaatjes die je in een oud huis wel vindt. Dat kan ervoor zorgen dat de meubels wat verloren in de ruimte staan. Een vloerkleed is de oplossing. Het brengt ‘samenhang’ en bakent ruimtes af zoals bijvoorbeeld je eethoek of zithoek. Tegelijkertijd geeft het sfeer aan je kamer en gaat het het galmen van geluid tegen.

Something old…

Naast alle nieuwigheid in je nieuwe huis kan iets ouds voor het nodige contrast zorgen en een uniek accent aan je inrichting geven. Een oud kastje bijvoorbeeld kan heel goed samen met strakke, moderne meubels. Je kunt het ook wat ‘kleiner’ zoeken in bepaalde accessoires: vintage vazen of een antiek schilderij.

Verlichting

Zorg ervoor dat je naast functionele verlichting ook voldoende sfeervolle verlichting hebt. Er zijn zoveel decoratieve tafel- en vloerlampen te koop in allerlei stijlen dat je altijd lampen kunt vinden die passen in je interieur. Laat ook dimmers plaatsen zodat je de lichtsterkte kunt aanpassen. In plaats van dimmers zijn er tegenwoordig ook ‘slimme’ lampen (de lichtbron zelf dus) die je met een app. kunt dimmen. Je kunt het verder extra sfeervol en romantisch maken met kaarsen, vooral in de donkere jaargetijden.

Als belangrijkste tip zou ik je willen aanraden een beetje geduld te hebben. Een interieur moet ‘groeien’. Door het toevoegen van persoonlijke items (die leuke familiefoto of een bijzonder souvenir) gaat je huis echt als een thuis voelen.