Duurzaam wonen met deze slimme tips

Publicatie:

Duurzaam wonen met deze slimme tips

Bij duurzaam wonen, hoef je niet gelijk aan zonnepanelen, een warmtepomp of diverse vormen van isolatie te denken. Hoewel dat natuurlijk grote stappen zijn in het duurzaam maken van je huis, zijn er ook manieren die niet gelijk een grote investering betekenen.

Alle beetjes helpen dus hierbij een overzicht van wat je kunt doen om duurzamer te leven op een relatief makkelijke manier.

Zuinig met elektra

Energiezuinige verlichting is erg voor de hand liggend maar het is goed om je bewust te zijn dat LED lampen echt een goede stap in de duurzame richting zijn. Een ledlamp verbruikt namelijk 90% minder stroom dan een gloeilamp en gaat ongeveer 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 branduren meegaat.

Vanzelfsprekend let je bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine of -droger op het energielabel maar hoewel wasmachines tegenwoordig op een veel lagere temperatuur dan vroeger goed schoonmaken, kost elke wasbeurt toch veel energie en water.  Was dus op een koelere stand want heet water is alleen nodig voor echte vlekken. En hoewel het erg verleidelijk is na het wassen alles in de droger te stoppen is het aan te raden je kleding (zeker de wat kwetsbare materialen) hangend te drogen. Dat is beter voor je kleding en zeker voor je energierekening want een droger kost veel energie.

Bewust watergebruik

Ongemerkt kun je wel tot 40 % besparen op je watergebruik als je een waterbesparende kraan in je keuken plaatst en een waterbesparende douchekop in de badkamer. Gaf een spaardouchekop vroeger een relatief dunne en zwakke straal, tegenwoordig hoef je niet aan comfort in te leveren. Een spaardouchekop vermindert namelijk de doorstroming door lucht aan het water toe te voegen. Op die manier lijkt het of er veel water stroomt terwijl er dus minder gebruikt wordt.

Ook leuk om te lezen: Water besparen, water is leven

Hergebruik

Tweedehands spullen kopen is een duurzame en leuke manier om je huis op een unieke manier in te richten. Op die manier zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig, er is geen vervuilend productieproces en er wordt niets toegevoegd aan de enorme afvalberg wat allemaal weer verwerkt moet worden. Dat kan door bezoekjes aan de kringloop of rommelmarkten hoewel dat een kwestie is van vaak gaan en zo nu en dan geluk hebben. Ben je op zoek naar vintage design bezoek dan eens websites als Marktplaats, Vinted, Reliving of Whoppah. 

Duurzame materialen

Koop je nieuwe spullen- en laten we wel wezen daar ontkom je niet aan- besteed dan aandacht aan het materiaal waarvan het gemaakt is. Tegenwoordig worden er veel gerecyclede materialen zoals PET flessen gebruikt voor accessoires, meubels en zelfs kleding. Ook duurzame materialen zoals bamboe, kurk, hergebruikt hout en organisch katoen zijn milieuvriendelijke keuzes.

Groen in huis

Kamerplanten zorgen niet alleen voor instant sfeer in huis, ze creëren ook een gezondere leefomgeving op een natuurlijke manier die niet het milieu belast. Veel planten hebben namelijk luchtzuiverende eigenschappen. Ze verbeteren de luchtkwaliteit door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren, zuurstof te produceren en de luchtvochtigheid te verbeteren.

Dus terwijl je misschien spaart voor zonnepanelen of een warmtepomp, met deze tips kun je alvast aan de slag om duurzaam te wonen.