6 tips om als starter een huis te kopen op de oververhitte huizenmarkt

Publicatie:

6 tips om als starter een huis te kopen op de oververhitte huizenmarkt

Alle huizen die je kunt betalen, lijken onbereikbaar te zijn, voor je neus weggekaapt te worden of je kan niet eens een bezichtiging meer inplannen. En dat ondanks dat je 24/7 op funda op refresh klikt. Voor veel jonge twintigers klinkt dit waarschijnlijk als een ontzettend bekend verhaal. Maar hoe kom je op deze verhitte huizenmarkt als starter dan wèl aan een huis? 

Jij kunt er natuurlijk ook niets aan doen dat jij een paar jaar te laat ter wereld kwam, tenminste zo lijkt het. Je oudere broer of zus is al zo’n 10 jaar uit huis en jij woont nog steeds bij je ouders op je zolderkamer óf op een veel te dure huurkamer. Je wil gewoon graag een stap maken richting het echte ‘huisje, boompje, beestje’. Of dat nu samen met je vriend of vriendin of alleen is, het lijkt je echt onmogelijk gemaakt te worden.

Hierbij een aantal tips om op deze verhitte huizenmarkt als starter misschien toch aan een huis te komen:

Financieel adviseur

Laat je financiële situatie in kaart brengen door een financieel adviseur. Zo’n adviseur kan je al benaderen voordat je een huis op het oog hebt. Zo weet je al voordat je op de huizenmarkt gaat zoeken wat je zelf of samen kunt financieren. Daarmee voorkom je dat je verliefd wordt op een huis tijdens een bezichtiging wat boven je budget is of een bod uitbrengt op een huis waarvan blijkt dat je het uiteindelijk toch niet kunt betalen.

Sparen

Bereid je financieel goed voor door geld te sparen, zodat je eventuele aanbetalingen, andere kosten die komen kijken bij de aankoop van een huis of misschien zelfs een deel van de aankoopsom van je huis met je spaargeld kunt betalen.

Mogelijke subsidie voor starters

Soms hebben gemeenten subsidies voor starters. Onderzoek zelf of laat onderzoeken of de gemeente waar je wil gaan wonen mogelijk subsidies voor starters aanbiedt. Daarbij is het belangrijk goed de voorwaarden door te nemen waar je aan moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op deze subsidie. Soms kan het zo zijn dat je de koopsom van een huis op deze manier ineens wel kunt betalen, omdat de subsidie precies het benodigde gat opvult dat jij nog in je financiering hebt.

Ook leuk om te lezen: Vier dingen die ik anders had gedaan met verhuizen

Brede oriëntatie

Het is raadzaam om je breed te oriënteren op de huizenmarkt. Zo kan het ook slim zijn om je te verdiepen in nieuwbouwprojecten in de buurt waar je wil gaan wonen. Vaak hebben nieuwbouwprojecten websites of nieuwsbrieven waar je je voor kunt inschrijven om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Daarnaast is het goed om ook eens te overwegen in andere buurten, wijken of zelfs woonplaatsen te gaan kijken dan je in eerste instantie van plan was. Zo’n brede oriëntatie biedt wellicht iets meer kansen.

Laat iedereen weten dat je zoekt naar een huis

Praat met vrienden, familieleden en collega’s over je zoektocht naar een huis. Soms kun je via via te horen krijgen dat een huis binnenkort op de markt komt. Je zou zo zelfs nog kunnen proberen of je een huis kunt bemachtigen zonder dat het huis op de markt wordt gebracht. Zet je netwerk dus slim in!

Geduld

Dit is natuurlijk een beetje een dooddoener, maar wel de waarheid. Bij je zoektocht naar een woning moet je geluk hebben en anders heel veel geduld. Laat je ook niet ontmoedigen als je afwijzingen op een bezichtingingsaanvraag of op een bieding krijgt. Geloof erin dat er uiteindelijk ook echt iets op jouw pad komt!