Van wens tot realiteit: rust & ruimte door een aanbouw aan huis

Publicatie:

Van wens tot realiteit: rust & ruimte door een aanbouw aan huis

Ken je dat? Je woont in een prachtig huis, maar toch heb je het idee dat je nog wel iets zou willen veranderen om echt helemaal tevreden te zijn met jouw eigen plekje? Ik herken dat wel! Niet alleen bij mezelf, maar ook bij mensen om me heen heb ik al vaak gezien dat het huis waar ze wonen heel fijn is, maar het toch nog iets miste. Zo was het ook in mijn eigen huis. Ik wilde heel graag een open keuken met een mooi kookeiland, maar daar was eigenlijk de ruimte helemaal niet voor. Daarom ben ik eens gaan onderzoeken of het mogelijk was om een aanbouw aan het huis te laten maken.

Waarmee moet je rekening houden bij een aanbouw?

Om te bepalen of een aanbouw mogelijk is, is het slim om eerst contact op te nemen met de gemeente waar je woont of een professionele architect of aannemer. Zij kunnen je helpen om de haalbaarheid van een aanbouw aan jouw specifieke situatie te beoordelen en ze kunnen je begeleiden door het vergunningsproces en ontwerpfase. Er zijn namelijk meerdere factoren om rekening mee te houden, zoals de lokale bouwvoorschriften, bestemmingsplannen en bijvoorbeeld erfgoedbeperkingen. Probeer vooral niet daar alles zelf over te weten, maar laat je daarin gewoon heel goed adviseren.

Belangrijkste voordelen van het kiezen voor een aanbouw

Een aanbouw aan een huis kan verschillende voordelen bieden, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en wensen. De belangrijkste redenen voor mij om te kiezen voor een aanbouw waren:

  1. Extra ruimte: Door de aanbouw kon ik gaan voor een mooie grote keuken met keukeneiland en kon ik daarnaast ook nog een grote eettafel met genoeg stoelen kwijt om gezellig met visite te borrelen!
  2. Flexibiliteit in de indeling van het huis op de begane grond: Door de extra ruimte die de aanbouw heeft gecreëerd, kan ik nu veel flexibeler zijn met de indeling van de woonkamer. Dit geeft ruimte en rust voor de toekomst. Ik kan nu veel makkelijker een speelhoekje maken wanneer er ooit kinderen komen óf ik kan in een gekke bui ineens mijn hele zithoek en eethoek omgooien omdat daar nu ineens veel meer ruimte voor is ontstaan. Stiekem vind ik dat sowieso ontzettend leuk om te doen, dus dit is er een extra goed excuus voor.
  3. Meer natuurlijk licht: Door in de aanbouw een grote schuifpui van glas te laten maken en een lichtstraat in het plafond, heeft het huis veel meer natuurlijke lichtinval gekregen. Ontzettend fijn, omdat ik donkere ruimtes helemaal niet fijn vindt. Het licht zorgt ervoor dat ik meer energie heb en het huis een veel fijnere uitstraling krijgt.
  4. Uitzicht op en meer verbinding met de tuin: Mijn hu8is heeft een hele fijne tuin, maar omdat ik de pui aan de achterkant van het huis niet mooi vond, waren de gordijnen eigenlijk altijd dicht. Doordat er nu een mooie schuifpui is geplaatst, heb ik de gordijnen bijna altijd open en is de woonkamer nu helemaal verbonden met de tuin.
  5. Waardestijging van het huis: Uiteraard ook een belangrijk gevolg van het creëren van extra ruimte in huis, is dat het ook zorgt voor een waardestijging van je huis. Uiteraard investeer je daarvoor, maar potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een huis met extra leefruimte. Mocht ik dus ooit dit prachtige plekje willen verlaten, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Mijn belangrijkste tip

Ben je op zoek naar extra ruimte voor die gezellige familiemomenten, een grote speelhoek voor de kids of dat mooie kookeiland? Dan zou het best zo kunnen zijn dat het laten maken van een aanbouw dé oplossing is voor bij jou thuis! Mijn belangrijkste tip voor jou is: schakel de juiste hulp in en laat je goed adviseren. Wie weet zit jij over een tijdje je ontbijtje wel aan je nieuwe kookeiland te eten!