Taxatierapport: meer dan een noodzakelijk kwaad?

Publicatie:

Taxatierapport: meer dan een noodzakelijk kwaad?

In dit blog gaan we het hebben over het imago van het taxatierapport. Vaak wordt het gezien als een laatste sluitpost voordat de hypotheek verstrekt kan worden. Een soort noodzakelijk kwaad dus waar je ook nog flink voor moet betalen. De taxateur let echter op dingen waar je waarschijnlijk zelf nooit op gelet hebt. Het is daarom de hoogste tijd om wat meer uitleg te geven over de ontwikkeling van de rapporten in de afgelopen jaren, over de werkwijze van de taxateur en over hoe je als (toekomstig) huiseigenaar het rapport als waardevol document kunt gebruiken.

Hoe het taxatierapport er vroeger uitzag

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar een jaar of tien geleden bestond het taxatierapport uit slechts 1 pagina. Nu ligt dat aantal rond de 100 bladzijden bij een woning en 150 voor een appartement. Dat komt onder andere door alle vragen die in het rapport moeten worden beantwoord. Die vragen gaan over van alles en nog wat; van de indeling van het huis tot aan de bouwkundige staat. Ook het aantal documenten dat moet worden toegevoegd, is flink toegenomen. Denk daarbij aan informatie over eventuele bodemvervuiling, over het type gebruik dat in het bestemmingsplan is omschreven, de kadastrale gegevens met daarop publiekrechtelijke beperkingen of eventuele rechten en plichten die in het eigendomsbewijs staan vermeld. Het gaat om allerlei zinvolle informatie die je als taxateur doorgenomen moet hebben en die de waarde van de woning flink kunnen beïnvloeden.

Wat doet de taxateur eigenlijk?

‘Let niet op de rommel hoor!”, is een kreet die de taxateur vaak te horen krijgt. En het mooie is: dat doet die inderdaad niet. Ook de inrichting van een huis gaat vaak langs hem of haar heen. Waar de taxateur wel op let, is onder andere op:

  • Eventuele scheuren in de buiten- en binnen gevel.

Hoe een scheur loopt, zegt namelijk iets over de staat van de fundering of de draagkracht van de lateien.

  • Optrekkend vocht.

Daarmee kun je de staat van de gevel beoordelen en concluderen of het opnieuw voegen en impregneren van de gevel noodzakelijk is. Mogelijk zijn er zelfs conclusies te trekken over hoe het is gesteld met een houten begane grondvloer.

  • Het voegwerk van de schoorsteen, raamdorpelstenen en natuurlijk het huis.

Dit is nodig in verband met vocht dat het huis binnen kan dringen met alle mogelijke problemen van dien.

  • De maatvoering.

Gelukkig niet meer meten met een rolmaatje, maar met een digitale afstandmeter. Zeker in plaatsen waar elke vierkante meter duur verkocht wordt, is het van belang dat het aantal vierkante meters klopt. Een taxateur mag nooit vertrouwen op de aangeleverde meetstaat, maar moet zelf even controleren.

Conclusie:

Als koper van een huis voel je vooral of het huis bij je past. Of het de praktische indeling heeft die je wilde. Of de wijk past bij wat je voor ogen had. In het taxatierapport lees je waar je rekening mee moet houden. Dat gaat niet alleen over de kosten voor onderhoud, maar ook over eventuele veranderingen in de omgeving die van invloed zijn op je woongenot. Als je zelf in je huis blijft wonen, ken je je huis als het goed is al heel goed. Toch zul je merken dat je veel informatie krijgt als je het taxatierapport goed doorleest. Even doen dus. En ach, het zijn maar ongeveer honderd bladzijden.