Hoe kies je de juiste eetkamerstoel – 5 tips

Publicatie:

Hoe kies je de juiste eetkamerstoel – 5 tips

In oma’s tijd stond er in ieder huis een keurige set van dezelfde stoelen rond de tafel. Dat hoorde bij de uitzet als je ging trouwen…

Gelukkig is het tegenwoordig niet meer zo voorspelbaar! Het is nu trendy om je eetkamerstoelen te mixen en matchen; qua kleur, materiaal en model.

Da’s leuk verzonnen, denk je nu, maar hoe zorg ik ervoor dat het dan geen samengeraapt zootje wordt?! Het is zeker een leuk idee, maar je hebt wat dingen om in de gaten te houden. Daarom vind je in deze blog 5 tips om je te helpen bij het maken van de juiste combinatie.

Tip 1. Vorm

Begin bij het model van de stoel en denk na over hoe ze passen bij de tafel, de woonruimte en bij alle verschillende lichamen van jouw gezin. Misschien hebben de kinderen meer aan een praktische stoel waar ze snel vanaf kunnen glijden en willen paps en mams een wat ruimer model met meer comfort?

Kijk goed naar het formaat van je eettafel: een slanke eettafel heeft een ander model stoel nodig dan een chunky industriële tafel. En past jouw gekozen stoel qua breedte hier mooi bij, met genoeg tussenruimte voor de armen en ellebogen boven tafel? Je wil namelijk je buurmans’ soeplepel niet uit de handen stoten als je naast elkaar zit!

Denk ook even na over of je armleuningen wil, of een kuipstoeltje fijn vind. Het zit erg prettig als je je armen en schouders kunt laten rusten maar het in- en uitstappen vereist bewegingsruimte. Heb je die ruimte en is de stoel licht genoeg om makkelijk te verplaatsen?

Tip 2. Materiaal

Voor een samenhangende look is het mooi om te kijken of de stoelpoten leuk combineren met het onderstel van de tafel en het andere metaal in huis. Is het hetzelfde materiaal; of zijn ze beide dezelfde kleur? Als je juist baalt van die RVS kraan mag je natuurlijk heus wel wat anders kiezen, maar probeer dan wel consequent te blijven onder tafel.

Bij een houten onderstel wordt het gauw wat gedateerder om dezelfde houtsoort te gebruiken dus kan het juist mooi zijn om bijvoorbeeld voor een gepoedercoate metalen of geverfde houten poot te kiezen. Bijvoorbeeld; een mooie houten tafel gecombineerd met 6 verschillende houten, witgeschilderde stoelen kan een heel fris en natuurlijk sfeertje geven.

Hou bij de keuze van je stoelen wel rekening met de ondergrond: hoe dunner het pootje; hoe meer puntbelasting er plaatsvind om een klein plekje op je vloer. Vraag in de woonwinkel naar de juiste viltjes of vloerglijders voor jouw vloer om deze niet te beschadigen.

Tip 3. Gestoffeerd of niet?

Er komt een dag dat er pastasaus op de stoel terecht komt; dus gaan we voor gestoffeerd of niet? Je kan natuurlijk ontzettend leuke kunststof kuipstoeltjes kopen maar of dat nou alleen maar moet uit angst voor vlekken..? Overal zie je nu de meest prachtige, roomwitte modelletjes; in bouclé of prachtig glanzend velours…. Hoe hou je het schoon?

Ook leren of gestoffeerde stoelen zijn tegenwoordig prima afneembaar; je moet ze alleen wel goed impregneren met een vlekkenbeschermer. Vraag er eens naar als je bij de woonwinkel bent. Ze kunnen je precies laten zien hoe het werkt. Geen stress en toch een mooi licht setje rond de tafel!

Tip 4. Proefzitten

Voordat je puur voor de looks gaat; ga bij jezelf te rade: ben ik een lange tafelaar die uren na blijft kletsen met koffie of een kaasplankje? Of vertrekken we het liefst gezellig naar de bank zodra het eten gedaan is? Dit geeft je al iets een beeld over je voor ultra-comfortabel wil gaan of wat minder bezig hoeft te zijn met het zitcomfort.

Daarnaast is iedereen anders; qua gewicht, qua lichaamsbouw: alleen door verschillende opties te proberen voel je waar jouw lichaam zich prettig bij voelt. En heb je nou een totaal ander postuur dan je partner; dan is de verschillende-stoelen-trend natuurlijk ideaal om voor elk wat wils te kiezen.

Tip 5: Combinaties maken!

Als je het even vraagt zullen ze in de winkel een tafel voor je hebben waaromheen je jouw keuzes kunt opstellen. Zo kun je setjes neerzetten en kijken wat leuk staat. Om de leukste combinaties te maken kun je onderstaande opties proberen om een gecoördineerde look te creëren:

-Verschillende stoelen – zelfde kleur

-Of andersom: zelfde stoelen – verschillende kleur

-Verschillende stoelen, met hetzelfde kleur stofje bekleed

-Andersom: hetzelfde model stoel, maar met verschillende stofjes

-Verschillende modellen maar allemaal hetzelfde materiaal.

Budgettip:

Door het combineren van verschillende modellen kun je slimmer omgaan met je geld: kies 2 van die heerlijke, extra lekkere luxe stoelen voor jezelf en je partner en bespaar geld door daarbij een combinatie te maken met 2x twee andere, meer budget modelletjes. Altijd fijn als een trend ook nog goed voor het budget is…veel plezier met shoppen!