Gaat er een lichtje branden? Graag een duurzaam dan, kies voor solarverlichting!

Publicatie:

Gaat er een lichtje branden? Graag een duurzaam dan, kies voor solarverlichting!

Jong en onbezonnen was ik toen ik 20 jaar terug aan mijn bouwavontuur startte… Over het design en de materiaalkeuze van het huis dacht ik grondig na, maar de tuin daar gaf ik weinig tot geen aandacht aan in die pré-fase. Eens ik in het huis woonde, kreeg mijn tuin steeds meer vorm: mooie borders, leuke zithoekjes, grotere planten en een toffe overkapping. Maar wat ik dus vooraf vergeten in te plannen was, was de elektriciteit die door de 52 meter diepe tuin moest lopen. Mooie wandverlichting aan het huis zelf dat wel, maar de rest van de tuin bleef een donker gat.
Gelukkig bestaat er solarverlichting. Geen bekabeling en stroom meer nodig want deze lampen worden aangestuurd op zonne-energie.

Gevarieerd solar-aanbod

Je vindt ze in alle soorten. De maten, materialen en stijlen variëren eindeloos.

Er is keuze uit wandlampjes, tafellampen, priklampen, tuinpalen, grondspotjes, sensorlampen, lampionnen en lichtsnoeren.

Door dit ruime assortiment kan solar nu ook als hoofdverlichting gebruikt worden. Zowel functioneel als voor extra sfeer dus een must-have.

Er kan ook echt gespeeld worden met deze vorm van buitenverlichting. Bij feestjes grijp ik naar de extra lichtslingers, staanlampjes en lampionnen. En ken je de vuurvliegjestuinverlichting al? Deze kleine ledbolletjes dansen mee met de wind en zijn echte sfeermakers die instant extra gezelligheid creëren. Wat denk je van wat extra warm wit licht rond de jacuzzi voor een romantische touch? Of een drijvende bol op de vijver?

Ook licht is er in allerlei soorten, kleuren en sterktes. Stem het licht af op de sfeer die jij wil creëren en past in jouw tuinontwerp. Ga je voor oranje of warmgeel licht of kies je strak en wit?

Voordelen van deze verlichting

Deze verlichting is energiezuinig en levert een hoge lichtopbrengst wanneer ze in de zon geplaatst wordt. Hoe groter de lamp, hoe langer het opladen wel duurt. En uiteraard is de kwaliteit ook van belang. Maar wist je dat ze zelfs op een bewolkte dag wat opladen?

Solar is ook weer- en regenbestendig en vraagt zo goed als geen onderhoud.

Ze hebben een lange levensduur door de hoge kwaliteitsbatterijen en zijn voordelig vermits je enkel de aankoopprijs betaalt.

Bovendien zijn ze veilig, milieuvriendelijk en duurzaam en erg makkelijk te plaatsen.

solarverlichting 2

Van budget tot design

Zoals de meeste items zijn ook de solarlampen in alle prijsklassen te vinden. Van een paar euro in de budgetstores tot een paar honderd euro voor designlampen.

Wanneer je een budgetlamp koopt, dien je er ook nog batterijen bij te kopen. Test deze vooraleer tot aankoop over te gaan, ze werken namelijk niet altijd even goed of erg lang.

De duurdere exemplaren hebben vaak een beter solarsysteem, gaan langer mee en werken de hele avond. Investeren in een iets duurdere lamp is dus zeker een goed idee, zeker ook met het oog op verduurzamen.

Verduurzamen

Duurzaam leven is helemaal van deze tijd, we willen het milieu nog zo weinig mogelijk belasten. Verduurzamen dat is besparen op vlak van energie maar ook op het kopen van minder spullen. Investeren in wat duurdere solarverlichting heeft dus al meteen impact.

Ik heb na het schrijven van dit artikel alvast weer zin om nog meer geschikte verlichting voor mijn tuin te gaan uitzoeken. Zien jullie het licht ook?