Energie-efficiëntie: je woning beter hierop inrichten

Publicatie:

Energie-efficiëntie: je woning beter hierop inrichten

Recent was ik aanwezig op onze jaarlijkse vergadering van mede-eigenaren van ons appartementsgebouw, waar het vraagstuk energie-efficiëntie op de agenda stond. Zoals je wellicht al weet: moet in 2030 de energie-efficiëntie met 32% verbeterd zijn. De EU heeft dit als een van haar prioriteiten gesteld. Energie-efficiëntie is het meest economische en rationeelste middel om de uitstoot te verminderen en de bevoorradingszekerheid van energie te verbeteren.

Maar ook jij als consument kan hier gemakkelijk je steentje aan bijdragen. Door de toenemende bewustwording over onze manieren van produceren én consumeren, die te grote energievreters zijn geworden, over de geleidelijke uitputting van de middelen die voor energieproductie dienen, over de gevolgen van de opwarming van de aarde, liggen aan de basis van het belang dat aan energie-efficiëntie wordt gehecht.

Energie-efficiëntie is een doel waar men op tal van gebieden naar kan streven: energiebeheer in het algemeen, het bouwbedrijf, de productie van producten, manieren van consumeren, verbetering van vervoer, openbare verlichting maar ook hoe je je woning inricht en verbouwt.

Zoals ik al eerder aangaf in mijn blog overmilieubewuste keuzes voor je interieur let, tijdens de aanschaf van materialen en accessoires, op de samenstelling en grondstoffen van de materialen. Gerecyclede materialen belasten ons milieu een stuk minder. Dit komt mede omdat er minder nieuwe grondstoffen en energie nodig is om ze te bewerken en verwerken tot nieuwe bruikbare items.

Pas je raambekleding aan én maak HET verschil

Hoe kan je dan als consument gemakkelijk je steentje bijdragen? Wist je dat er behoorlijk veel warmte verloren gaat via de ramen (zelfs bij dubbelglas) in je huis? Vaak worden radiatoren onder je ramen geplaatst, toch kun je het best geen raambekleding, zoals gordijnen, voor de verwarming plaatsen. De warmte zal namelijk direct verdwijnen en verloren gaan via het raam, wat zonde is van de energie(kosten).

Een oplossing om minder warmte te verliezen via de ramen, zijn gordijnen met een isolerende functie, dankzij de “black-out of sun block” coating. Sun block is een innovatieve ‘metallic coating’ die is aangebracht op de achterzijde van de gordijnstof. Deze soepele metalen laag zorgt ervoor dat zonlicht wordt gereflecteerd en niet ongewenst je huis binnenkomt.

Sun Block gordijnen:

  • reduceren het zonlicht met 60%
  • zorgen voor thermische isolatie
  • bevorderen je privacy
  • zijn energiebesparend en milieubewust
  • zijn geluidsabsorberend

Onderstaand vind je nog meer voorbeelden van isolerende vormen van raambekleding voor in en om huis

  • verduisterende & isolerende honingraat plissé gordijnen
  • zonwerende screendoeken
  • lamellen en jaloezieën die goed aansluiten in het kozijn
  • shutters
  • verduisterende rolgordijnen

Hoe laat je isolerende raambekleding zichzelf terugverdienen? Alle tips nog even op een rijtje zodat je dit ook thuis kan toepassen:

  1. Hang de raambekleding niet voor of over je radiotoren
  2. Doe je raambekleding ’s avonds en ’s nachts dicht (zo hou je de warmte langer vast in huis)
  3. Gebruik verduisterende raambekleding met extra coating of isolerende achterkant
  4. Laat de raamdecoratie goed aansluiten rond het raam met zo min mogelijk kieren

Tot slot: isolerende raambekleding zorgt ervoor dat de warmte in de zomer buiten blijft en in de winter juist binnen wordt vastgehouden. Door bewust je raambekleding te kiezen help je niet alleen het milieu maar bespaar je ook nog eens geld op termijn.