Duurzame boodschappen. Tips voor een groenere levensstijl.

Publicatie:

Duurzame boodschappen. Tips voor een groenere levensstijl.

In een tijd waarin milieubewustzijn en duurzaamheid steeds belangijker worden, is het maken van duurzame keuzes in onze dagelijkse of wekelijkse boodschappen een eenvoudige en effectieve manier om bij te dragen aan een groene(re) planeet. En bovendien is het óók nog eens goed voor je eigen portemonnee. Want het kan je niet ontgaan zijn dat de boodschappen in het afgelopen jaar fors duurder zijn geworden. Sommige artikelen zelfs wel 50 procent! Waar je eerder voor 100 euro een kar vol boodschappen had, heb je daar nu 2 tassen levensmiddelen voor… Hoogste tijd dus voor een paar groene tips, om zo geld maar ook het milieu te sparen.

Doordat we het steeds drukker hebben, of lijken te hebben, is duurzaam boodschappen doen tegelijk  óók wel een goede manier om onszelf te ontlasten van zoveel dingen. Eerder ging ik bijvoorbeeld bijna iedere dag boodschappen doen… Vaak op de terugweg van mijn werk. Maar in het kader van duurzaamheid en besparen (en die gaan vaak samenop), probeer ik dit nu te beperken tot max. 2 keer per week. Hiermee bespaar ik, naast héél veel tijd, ook veel geld door tóch wel soms impulsieve aankopen. Een grote en volle voorraadkast, waarin uiteindelijk dingen terecht komen die je bij nader inzien tóch niet gebruikt (óf omdat je inmiddels al weer vergeten bent dat je dat ooit had gekocht…) is níet echt heel duurzaam. Ga maar eens kijken hóeveel spullen er in je voorraadkast staan die al een tijdje over datum zijn… Hetzelfde geldt voor je vriezer en koelkast… Per jaar gooien we gemiddeld ruim 33 kilo (!!!) pér persoon weg (dus niet per gezin… maar per persoon!). Zelf vind ik dit echt schokkend veel. Sowieso vind ik eten weggooien echt fout, maar ook in het kader van duurzaamheid is dit niet echt oké. Tegelijk ben ik er ook wel van overtuigd dat de bewustwording wat betreft duurzaam leven ook wel steeds meer toeneemt, gelukkig! Maar we zijn er nog lang niet. Duurzaam leven begint dan ook allereerst met duurzaam boodschappen doen én duurzame spullen te kopen.

Duurzaam boodschappen doen én tegelijk besparen.

Hierbij mijn beste bespaartips om duurzaam boodschappen te doen. Maar óók wanneer je wil besparen op je wekelijkse boodschappen, kun je deze tips goed gebruiken.

  • Maak van te voren een boodschappenlijstje. Níet eens zozeer omdat je dingen vergeet, maar méér als reminder om je aan je afgesproken boodschappen te houden. Als je in het wilde weg gaat boodschappen doen, dan ga je doorgaans ook in het wilde weg boodschappen in je kar leggen… En die impulsieve aankopen leiden doorgaans tot meer voedselverspilling.
  • Ga niet vaker dan 2 keer per week boodschappen doen! Hoe vaker je gaat, des te meer kom je met dingen thuis die je niet echt nodig hebt. Alles in een supermarkt is er natuurlijk op gericht om jou over de streep te trekken om iets anders er bij te kopen.
  • Kook voor (minimaal) 2 dagen. Als je dan tóch aan het koken gaat, doe dit dan voor minstens 2 dagen. Het kost weinig moeite en energie méér om extra te koken, en je hebt het dan de volgende dag lekker makkelijk. Alleen een kwestie van even opwarmen. En opwarmen kost een stuk minder dan eten koken, én is hiermee dus een heel stuk duurzamer. En wat je over hebt kun je invriezen. Hier ga je een andere keer heel veel gemak van hebben én het bespaard je weer een keer boodschappen doen.
  • Plan je maaltijden. Hiermee bespaar je veel onnodige aankopen en voorkom je zoveel mogelijk voedselverspilling. Juist het verminderen van voedselverspilling is een cruciaal onderdeel van duurzaamheid.

TIP: Zelf heb ik ooit een maaltijdlijst gemaakt voor 14 dagen (is éven een klusje, maar daarna heb je er máándenlang gemak van!). En deze rouleert steeds. Dus na die laatste dag begin ik weer met de eerste dag van de maaltijdenlijst. Dit bespaart mij iedere dag dat éindeloze brainstormen wat we nú weer eens zullen gaan eten… (waarbij je steeds weer probeert rekening te houden met alle mee-eters van die dag…). Ik wijk hier ook gerust wel eens van af, maar het is een ideaal hulpmiddel! Ik heb dan een zomer- en een wintervariant. ’s Winters eentje met veel stamppotten, ovenschotels en koolgerechten en ’s zomers met wat meer soepen, ovenschotels, (pasta)salades en wat lichtere groenten.

  • Doe de boodschappen op de terugweg van je werk/bezoek. Dit bespaard je vaak heel wat kilometers extra omrijden naar je “eigen” supermarkt.   
  • Kies voor lokaal en seizoensgebonden voedsel. Hiervoor is minder transport en opslag nodig. Wij wonen aan de rand van het buitengebied, dus we hebben behoorlijk wat boerderijen in de buurt. En daarnaast ondersteun je dan ook gelijk de lokale boeren. Maar ook als je in de stad woont, kom je vaak wel een keer door een buitengebied heen. Let dan even op de bordjes langs de weg. Vaak wordt er van alles aangeboden bij boerderijen, variërend van eieren, groenten en vlees.
  • Probeer producten in het groot in te kopen. En gebruik herbruikbare zakjes/tasjes. Bij veel supermarkten kun je eenmalig een soort nettasje kopen en daar voortaan je losse fruit & groenten in doen. Dit scheelt véél verpakkingen én dus meer afval en vervuiling, maar ook hoeft er dan héél veel minder geproduceerd te worden.
  • Kies bewust boodschappen. Misschien kun je een keer een vleesvervanger kiezen. Productie van vlees heeft een behoorlijke impact op het milieu. Eén keer je stukje vlees vervangen heeft al nut. Want als iedereen dit doet, dan gaat dit zeker effect hebben.
  • Neem een koeltas mee. Hierin kun je al je bevroren en gekoelde artikelen doen. Je eigen vriezer en koelkast hoeven dan minder hard te koelen.
  • Bewaarbakjes. Zelf ben ik van de Tupperware-generatie… Superleuke party’s bij vriendinnen en collega’s thuis. Hierdoor heb ik heel veel ideale bewaarbakjes verzameld waarin groenten en fruit, klaargemaakt of niet, dagenlang vers blijft. Deze bakjes kunnen zowel in de vriezer als in de koelkast. Heb je geen goeie bakjes in je kasten staan? Bij de kringloop of rommelmarkten vind je ze volop. Deze zijn écht hun geld wel waard. Eten weggooien is niet alleen een onethische verspilling van goed voedsel, maar het draagt ook bij aan een nóg grotere afvalberg. En heb je teveel van het bereidde voedsel? Vries het in, en de volgende keer heb je er gemak van! Investeer daarom in goede bewaarbakjes.
  • Investeer in een goeie koelkast en vriezer. Let hierbij goed op het energielabel. Hoewel oude koelkasten en vriezers het vaak nog prima doen, kosten deze oude apparaten heel veel extra energie. Zónde voor je portemonnee, maar helemáál zonde voor het milieu! Een goede koelkast draagt bij aan minimale verspilling van voedsel & drinken.
  • Duurzame spullen aanschaffen. Wanneer je spullen nodig hebt, probeer dan zoveel mogelijk de duurzaamheid van een artikel voor ogen te houden. Goedkoop is vaak duurkoop, en belandt een voorwerp zó weer bij het afval. Óf je hebt er véél meer van nodig om een gewenst resultaat te bereiken. Ook dít is zónde van alle grondstoffen en energie die het gekost heeft om dit product te maken en in de winkels te krijgen.
  • Repareren. Repareren van spullen is een mooie bijdrage aan duurzaamheid.
  • Afval scheiden en recyclen. Door er voor te zorgen dat je alles zo góed mogelijk scheidt, kan er zoveel mogelijk hergebruikt worden. Afval krijgt dan een tweede leven, en veel producten een eindeloos leven, zoals blik, glas en papier.

Door deze tips te volgen en bewuste keuzes te maken bij het boodschappen doen, kun je een positieve bijdrage leveren aan het milieu en tegelijk genieten van gezonde(re) voeding. Duurzaam boodschappen doen is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor jouw eigen welzijn, zowel fysiek als financieel, én dat van de toekomstige generaties.

Geschreven door Gerdie van Wingerden