De kracht van zonwerende gordijnen

Publicatie:

De kracht van zonwerende gordijnen

Al een tijdje ben ik op zoek naar nieuwe gordijnen voor in huis. Omdat ik een goeie keuze wil maken omdat het toch een aanschaf is die ik voor een lange tijd wil doen, heb ik mij als eerste verdiept in wat er voor soorten gordijnen zijn.  Tijdens mijn zoektocht kwam ik erachter dat er heel veel verschillende gordijnen zijn. Ze zijn er in alle soorten en maten, kant en klaar of op maat gemaakt. Alle kleuren en verschillende stoffen, vitrage, in-between, overgordijnen, duur en goedkoop, licht doorlatend, zonwerend of verduisterend,  te koop bij een woonwinkel, budget winkel, bouwmarkt of specialist. Ook is er raambekleding zoals rolgordijnen, vouwgordijnen en plissé  gordijnen. Voor mij was de keuze al snel gevallen op gordijnen en dan met name op de zonwerende gordijnen. Met gordijnen kan ik de huiselijke warme sfeer en privacy creëren waar ik naar op zoek ben. En  in de tijd waarin we allemaal bezig zijn met duurzaamheid en zuinig zijn met energie, spreken de zonwerende gordijnen mij het meeste aan.  

Privacy door ondoorzichtige gordijnen

Doordat deze gordijnen ondoorzichtig zijn als je van buiten naar binnen kijkt, creëer ik privacy wanneer de gordijnen dicht zijn. Ik vind het belangrijk dat we ons kunnen terug trekken in ons eigen omgeving zonder dat je wordt begluurd, want als s ’avonds het licht aan gaat kijkt men vanaf de straat naar binnen en vooral op de bovenverdieping vind ik dat geen fijne gedachte. Bij in-between zonwerende gordijnen kun je zelfs zelf nog naar buiten kijken maar een buitenstaander niet naar binnen.  

Zonlicht weren

Er wordt bij ons nogal eens thuis gewerkt. Niks zo vervelend dat als je bezig bent, het zonnetje door de ramen naar binnen piept, net op je beeldscherm. Door het hangen van zonwerende gordijnen kan ik dan makkelijk het zonnetje even weren en door met mijn werkzaamheden. Ook bij tv kijken kan de zon of het licht nogal een storend zijn en ook dan bieden zonwerende gordijnen de oplossing.

Tevens kun je ten alle tijden een donkere ruimte creëren. Als er bijvoorbeeld nachtdienst gewerkt is, ik een middagdutje nodig heb of de kleine moet een uurtje slapen kun je toch lekker in het donker slapen en/of goed uitrusten . 

Energiekosten besparen met zonwerende gordijnen

In de zomer zal de zon en warmte goed geweerd worden met deze gordijnen, het zal langer lekker koel blijven in huis. Met de warme zomers van tegenwoordig vind ik het wel lekker als het huis zo lang mogelijk koel en donker blijft waardoor de airco minder op volle toeren moet draaien. Ik ben ervan overtuigd dat we gaan besparen op energiekosten. 

De gasprijzen rijzen natuurlijk ook omhoog en ook daar zullen de zonwerende gordijnen een pluspunt zijn. De gordijnen zullen isolerend werken en ervoor zorgen dat de warmte beter in huis blijft hangen, zullen we ook in de winter besparen op de energiekosten. 

Zoals mijn oma vroeger zei, wat goed is voor de warmte is ook goed voor de kou 😉 

Kleur kiezen

De gordijnen zijn er in veel kleuren en verschillende structuren stof, dus ze zullen passen in elk interieur. Ik kan ze dus helemaal aanpassen naar mijn smaak en stijl. Ze zullen zeker een toevoeging zijn aan mijn huis én interieur.  Gordijnen gaan net dat beetje uitstraling en sfeer geven dat ons huis nog nodig heeft.