De financiële kant van het laten verwijderen van een draagmuur

Publicatie:

De financiële kant van het laten verwijderen van een draagmuur

Je woning verbouwen is vaak een behoorlijke operatie. Denk aan het vinden van een goede aannemer, en zelf de nodige voorbereidingen treffen. Soms moet je bijvoorbeeld een bepaalde ruimte helemaal leegmaken, of is het zelfs handiger om tijdelijk andere woonruimte te zoeken. Daarnaast moet een verbouwing natuurlijk ook betaald worden. Waar dien je allemaal aan te denken bij de financiële kant van het laten verwijderen van een draagmuur bijvoorbeeld?

Een draagmuur laten verwijderen

Een draagmuur laten verwijderen is een van de meest populaire verbouwingen. Onder meer voor een aan- of uitbouw, of om een open leefkeuken te creëren bijvoorbeeld. Een dragende muur is een zeer belangrijk onderdeel van het frame van je woning. Je kunt deze dus niet zomaar zelf weghalen. Anders loop je kans op scheuren, een verzakking of zelfs instorting.

Wil je een draagmuur laten verwijderen, dan heb je de hulp van diverse specialisten nodig. Een constructeur zal allereerst een constructieberekening en -tekening maken, en een stempelplan opstellen. In het stempelplan staat hoe de constructie tijdelijk tijdens de verbouwing dient te worden ondersteund. In de constructieberekening en -tekening staat welke vervangende dragende constructie geplaatst moet gaan worden. Vaak betreft dat een stalen balk, of kolommen. De constructieberekening en -tekening van de constructeur zijn nodig voor de vergunningsaanvraag, en dienen ook als handleiding voor de aannemer.

De financiering van het laten verwijderen van een draagmuur

Bij de financiering van een verbouwing heb je meestal drie keuzes: spaargeld, een persoonlijke lening of een tweede hypotheek. Eigen spaargeld is vaak de goedkoopste optie. Je hoeft geen rente te betalen, en de spaarrentes zijn nog steeds relatief laag.

Moet je de verbouwing met een lening of hypotheek financieren? Dan geldt meestal de regel dat je voor een verbouwing tot 25.000 euro het best een persoonlijke lening kunt afsluiten. De rente is weliswaar hoger dan de hypotheekrentes gemiddeld, maar je hoeft geen bijkomende kosten voor onder meer de notaris, advies en het afsluiten van de hypotheek te betalen. Bij het laten verwijderen van een draagmuur moet je rekening houden met verbouwingskosten van ongeveer 5.000 tot 7.500 euro. Waarschijnlijk is het dus goedkoper hier een persoonlijke lening voor af te sluiten dan een extra hypotheek.

Tip: de rente van een persoonlijke lening voor een verbouwing kun je onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekken.

Consequenties voor je hypotheek

Heb je niet je hypotheek verhoogd voor de verbouwing? Dan is de kans groot dat de verhouding tussen de woningwaarde en hypotheek is gewijzigd. De hypotheek is immers hetzelfde gebleven, terwijl je woning hoogstwaarschijnlijk meer waard is geworden. Het is mogelijk dat je hypotheek nu in een lagere risicoklasse valt. Hierdoor kun je in aanmerking komen voor een korting op je hypotheekrente.