Kopen of huren?

Laatst bijgewerkt: 05 februari 2024

Huis kopen of huren?

Als starter op de huizenmarkt kom je vaak voor een dilemma te staan. Waar doe je verstandig aan: een huis kopen of huren? Het antwoord op deze vraag is niet altijd even makkelijk te geven. Kopen en huren hebben namelijk allebei hun voor- en nadelen. Het een kan beter passen bij jouw levensfase of toekomstplannen. Het ander kan financieel voordeliger zijn. Wij hebben voor jou de voor- en nadelen van huren en kopen op een rij gezet.

Voordelen

• Je kunt geheel naar eigen wens je huis verbouwen.
• Je bouwt vermogen op door de aflossing op je hypotheek. Het huis is jouw bezit.
• De hypotheeklasten zijn meestal stabiel voor een lange tijd.
• Een waardestijging is in jouw voordeel, zo kun je vermogen opbouwen door:
     o aanpassingen/verbouwingen (bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of dakkapel);
     o verduurzaming van je woning;
     o stijgende huizenprijzen.
• Je hebt meer keuzevrijheid. Er is vaak meer te koop dan te huur.

Nadelen

• Je kunt minder gemakkelijk verhuizen. Je moet eerst je huis zien te verkopen.
• Je hypotheeklasten kunnen veranderen na de rentevaste periode. Bij het opnieuw vastzetten van je hypotheekrente na bijvoorbeeld 10 of 20 jaar kan de rente hoger of lager zijn. De              hypotheeklasten worden hierdoor ook hoger of lager.
• De kosten voor het onderhoud van de woning zijn voor eigen rekening.
• Je moet extra belastingen en verzekeringen betalen. Zo betaal je onroerendezaakbelasting en heb je onder andere een opstalverzekering nodig, waarvoor je ook premie betaalt.
• Het huis kan in waarde dalen. Bij de verkoop van je huis kun je hierdoor een restschuld overhouden.

Een huis huren

Ook aan het huren van een huis kleven voor- en nadelen. De belangrijkste zijn als volgt.

Voordelen

• Je bent flexibel. Je kunt vaak maandelijks je huur opzeggen en kunt dusvrij eenvoudig verhuizen.
• Je komt mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag.
• Je hebt geen kosten voor groot onderhoud aan het huis. Dat betaalt de verhuurder.
• Je hebt geen last van dalende huizenprijzen.
• Je loopt minder financieel risico.

Nadelen

• Je bouwt geen vermogen op met je huis. Al het geld dat je betaalt, is voor de verhuurder. Je ziet hier zelf niets van terug.
• Je huur kan elk jaar worden verhoogd. Dit gebeurt in de praktijk dan ook veel, met stijgende woonlasten tot gevolg.
• Je hebt minder vrijheid in het aanpassen van je huis.
• Je profiteert niet van mogelijke waardevermeerdering door een verbouwing of stijgende huizenprijzen. Dat voordeel is voor de verhuurder.
• Je kunt te maken krijgen met lange wachttijden bij sociale huur.
• Verdien je te veel voor sociale huur, dan kun je alleen kiezen voor een particuliere huurwoning. Dit is vaak erg duur.

Kopen of huren: wat is voordeliger?

Het is misschien niet het meest bevredigende antwoord maar dit verschilt per persoon. Er zijn nogal veel factoren van invloed op het antwoord op die vraag.

Over het algemeen zijn de woonlasten voor een koophuis lager dan die voor een huurwoning. Het aanbod aan te koop staande woningen is alleen kleiner dan de vraag ernaar, waardoor het soms best een zoektocht is naar hét huis. Bovendien wordt je inkomen getoetst en kan een huis kopen lastiger zijn als je bijvoorbeeld geen vast contract hebt of pas net als ondernemer bent begonnen. Huren is dan vaak eenvoudiger.

Aan de andere kant wordt de markt voor huren gekenmerkt door vaak lange wachttijden voor sociale-huurwoningen en aan de andere kant nogal dure vrije-sector-huurwoningen. Dit laatste geldt met name in de Randstad. Een huis kopen is vaak dan ook interessanter dan een huis huren in de vrije sector. Maar dan moet er op de plek waar jij wilt wonen wel iets te koop staan. Ook moet je er maar net het budget voor hebben.

Het voordeel van vermogensopbouw door aflossing is ook een veelgehoord argument voor het kopen van een huis. Huur zou immers “weggegooid geld” zijn; het huis wordt nooit van jou. Maar het gaat er uiteindelijk maar net om wat er bij jouw situatie past. Als jij bijvoorbeeld van plan bent om ergens maar één jaar te wonen, is huur wellicht alsnog voordeliger. Dit scheelt je veel bijkomende kosten voor de aankoop van een huis én het scheelt gedoe met de verkoop. 

Kopen of huren: wat past bij jou?

Een mooi vertrekpunt is om eerst te kijken naar wat je per maand kunt besteden aan wonen. Houd hierbij rekening met alle bijkomende vaste lasten en de eenmalige kosten waar je mee te maken kunt krijgen. Een huur- of koophuis moet je ook nog leuk inrichten. Bovendien heb je bij het kopen van een huis eenmalige kosten die je met eigen geld moet betalen.

Weeg de eerdergenoemde voor- en nadelen tegen elkaar af en probeer de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:

  • Waar wil je wonen?
    Hoe staat het met het aanbod van huur- en koopwoningen? Zijn koophuizen op die locatie wel betaalbaar op basis van jouw inkomen?

  • Heb je een vast inkomen en voel jij je zeker van werk en inkomen?
    Heb jij een vast of een tijdelijk contract? Zit je al 10 jaar in het vak of begin je net? Stabiliteit en zekerheid van inkomen zijn belangrijk bij het kopen van een huis, alhoewel er ook zeker opties zijn om met een tijdelijk contract + intentieverklaring een huis te kopen.
  • Hoe flexibel wil je zijn?
    Heb je nog een jaar backpacken op de bucketlist staan? Of ga je voor het eerst samenwonen? Dan is huren laagdrempeliger; het geeft je veel vrijheid.
  • Hoe ziet jouw toekomst eruit?
    Heb je bijvoorbeeld een kinderwens en zou je minder willen gaan werken? Dat is bepalend voor wat je in de toekomst kunt dragen aan maandlasten.
  • Hoe lang zou jij in je nieuwe huis willen wonen?
    Verwacht je niet langer dan 5 jaar ergens te wonen? Omdat je bijvoorbeeld voor je werk wilt gaan verhuizen of omdat je houdt van verandering? Over het algemeen geldt: hoe langer je ergens wilt gaan wonen, hoe aantrekkelijker kopen is.
  • Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning?
    Verdien jij niet teveel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning? Heb je recht op huurtoeslag met jouw inkomen? Die twee verlagen je maandlasten voor huur aanzienlijk en kunnen een goede reden zijn om voor een woning huren te kiezen.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Of je nu wilt kopen of huren, het kan geen kwaad om je vooraf te laten adviseren over jouw mogelijkheden door een hypotheekadviseur. Die kan jou, door je de juiste vragen te stellen, helpen een beslissing te maken. Benieuwd? Zoek dan een adviseur bij jou in de buurt en maak geheel vrijblijvend een afspraak.


Zoek een adviseurTerug naar overzicht

Ook interessant voor jou:

Hypotheek afsluiten na 65 jaar

Hypotheek afsluiten na 65 jaar Hypotheek afsluiten na 65 jaar Veel mensen denken dat je op latere leeftijd geen nieuwe...

Lees meer

Starterslening

Starterslening Extra lenen naast je maximale hypotheek? Starterslening Hoera, je hebt je eerste huis gevonden. Maar...

Lees meer

Hypotheekvormen

Over hypotheekvormen Hypotheekvormen: welke is geschikt voor mij? Wanneer je een hypotheek afsluit, kun je kiezen uit...

Lees meer

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur ons gerust een bericht!